Actiunile de la Atena au fost lovite in perioada de criza din ultimii sase ani, cand Grecia a fost nevoita sa imprumute circa 240 mld. euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a se salva de la faliment. Sentimentul din piata de capital greceasca s-a imbunatatit insa recent, tara reusind chiar sa se imprumute de doua ori de pe piata obligatiunilor, dupa un exil de patru ani.

Subscrierile din IPO-ul ELETH Anemos au depasit cele 20,67 milioane de actiuni scoase la vanzare, peste jumatate din acestea provenind de la investitorii institutionali, potrivit oficialilor NBG Securities, casa de brokeraj care a intermediat oferta. Pretul stabilit a fost cel minim din intervalul 1,7 – 1,97 euro cerut la inceputul IPO-ului. ELETH Anemos a incasat astfel 35,1 milioane euro.

Oferta s-a desfasurat intre 9 si 11 iulie, perioada in care bursele din Europa au suferit scaderi din cauza unor temeri privind starea de sanatate a principalului actionar al Banco Espirito Santo, cea mai mare banca listata din Portugalia.

Unii analistii au declarat ca se asteptau la un nivel de subscrieri mai mare pentru IPO-ul ELETH Anemos. “Ne asteptam ca IPO-ul sa fie suprasubscris de 1,5 ori. Totusi, rezultatele sunt satisfacatoare avand in vedere presiunea la cumparare inregistrata pe actiunile europene saptamana trecuta”, a declarat Nikos Kafkas, analist in cadrul Merit Securities.

Citeste si:

In Romania, prima listare de dupa perioada de criza a avut loc in toamna anului trecut, cand Romgaz a inchis cu succes un IPO pe Bursa de Valori Bucuresti. La scurt timp dupa Romgaz, pe BVB s-a listat si Nuclearelectrica, iar luna trecuta a fost finalizat cu succes si IPO-ul Electrica.

Electrica s-a vandut de asemenea la pretul minim din oferta, iar in prezent actiunile se tranzactioneaza la un nivel de 10,79 lei, cu aproape 2% sub cel din IPO (11 lei).

Cititi si Electrica a debutat pe Bursa, dar actiunile nu au stralucirea Romgaz. Cat au castigat investitorii in prima zi?