Producatorul grec de energie regenerabila ELETH Anemos a vandut toate actiunile pe care le-a scos la vanzare in oferta publica initiala (IPO), aceasta fiind prima listare realizata pe Bursa din Atena incepand cu 2009 si pana in prezent. Compania nu a fost insa intampinata foarte bine de investitori, care au subscris la nivelul minim de pret stabilit in oferta, potrivit Reuters.

Actiunile de la Atena au fost lovite in perioada de criza din ultimii sase ani, cand Grecia a fost nevoita sa imprumute circa 240 mld. euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru a se salva de la faliment. Sentimentul din piata de capital greceasca s-a imbunatatit insa recent, tara reusind chiar sa se imprumute de doua ori de pe piata obligatiunilor, dupa un exil de patru ani.

Subscrierile din IPO-ul ELETH Anemos au depasit cele 20,67 milioane de actiuni scoase la vanzare, peste jumatate din acestea provenind de la investitorii institutionali, potrivit oficialilor NBG Securities, casa de brokeraj care a intermediat oferta. Pretul stabilit a fost cel minim din intervalul 1,7 – 1,97 euro cerut la inceputul IPO-ului. ELETH Anemos a incasat astfel 35,1 milioane euro.

Oferta s-a desfasurat intre 9 si 11 iulie, perioada in care bursele din Europa au suferit scaderi din cauza unor temeri privind starea de sanatate a principalului actionar al Banco Espirito Santo, cea mai mare banca listata din Portugalia.

Retail jobs

Unii analistii au declarat ca se asteptau la un nivel de subscrieri mai mare pentru IPO-ul ELETH Anemos. “Ne asteptam ca IPO-ul sa fie suprasubscris de 1,5 ori. Totusi, rezultatele sunt satisfacatoare avand in vedere presiunea la cumparare inregistrata pe actiunile europene saptamana trecuta”, a declarat Nikos Kafkas, analist in cadrul Merit Securities.

In Romania, prima listare de dupa perioada de criza a avut loc in toamna anului trecut, cand Romgaz a inchis cu succes un IPO pe Bursa de Valori Bucuresti. La scurt timp dupa Romgaz, pe BVB s-a listat si Nuclearelectrica, iar luna trecuta a fost finalizat cu succes si IPO-ul Electrica.

Electrica s-a vandut de asemenea la pretul minim din oferta, iar in prezent actiunile se tranzactioneaza la un nivel de 10,79 lei, cu aproape 2% sub cel din IPO (11 lei).

Cititi si Electrica a debutat pe Bursa, dar actiunile nu au stralucirea Romgaz. Cat au castigat investitorii in prima zi?

Citeste si:
FORT, noua companie de cybersecurity a Bittnet, vrea să se listeze...
FORT, noua companie de...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri