Electrica (EL) a debutat vineri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) dupa ce la sfarsitul lui iunie statul roman a reusit sa vanda 51% companie si sa incaseze 444 mil. euro. Oficialii din Departamentul pentru Privatizari, din Guvern, din randul bancherilor care au intermediat tranzactia, dar si reprezentantii Bursei au avut numai cuvinte de lauda despre privatizarea tocmai incheiata, insa evolutia din prima zi a actiunilor a fost modesta si chiar dezamagitoare pentru investitorii obisnuiti cu randamentele spectaculoase de la oferta Romgaz de anul trecut.

Oferta publica initiala (IPO) realizata de Electrica a fost cea mai mare facuta vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile principalului distribuitor de electricitate din Romania au inchis prima zi de tranzactionare la un pret de 11,25 lei/titlu, astfel ca investitorii care au subscris in oferta (la pretul de 11 lei/titlu) puteau marca vineri un castig de 2,2%. Randamentul urca pana la 7,6% in cazul putinilor investitori care au obtinut actiuni la un discount de 5% in cadrul IPO-ului.

Chiar si asa insa, castigurile aduse de Electrica sunt departe de cele inregistrate in cazul ofertei de actiuni Romgaz, desfasurata in toamna anului trecut. Titlurile producatorului de gaze naturale au generat randamente de pana la 26% in prima zi pe bursa.

Lucian Anghel, BVB: Inca o listare marca “Gabriel Dumitrascu”; ar trebui premiat!

Reprezentantii BVB, ai consortiului de intermediere si ai Departamentului pentru Privatizari s-au declarat la unison multumiti de felul in care oferta s-a desfasurat.

“A fost inca o listare marca ‘Gabriel Dumitrascu’ dupa succesele anterioare din anul 2013. Ar trebui premiat de statul roman pentru aceste realizari! Vreau sa ii felicit pe toti cei implicati in IPO-ul Electrica si cred ca vor ramane in cartile de istorie economica. De asemenea, vreau sa spun ca si noi, Bursa de Valori Bucuresti, si mai ales directorul Ludwik Sobolewski, ne-am implicat in promovarea ofertei inca din prima zi”, a spus Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare de vineri.

Vreau sa ii felicit pe toti cei implicati in IPO-ul Electrica si cred ca vor ramane in cartile de istorie economica - Lucian Anghel, BVB

Anghel a mai adaugat ca evolutia pretului actiunilor Electrica este multumitoare, asta desi la ora acestei declaratii (vineri, 10:16) titlurile EL dadeau emotii celor prezenti la ceremonia de deschidere a Bursei, urcand cu doar patru bani, pana la 11,04 lei/actiune.

“Pretul este peste cel din oferta si arata ca investitorii apreciaza actiunile Electrica”, a spus presedintele BVB.

Gabriel Dumitrascu: Orice pret peste cel din oferta este bun. Mecanismul de stabilizare intra in functiune daca Electrica scade cu 5%

Si Gabriel Dumitrascu, directorul general al Directiei Generale de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului, s-a aratat multumit de nivelul de pret la care au fost cotate titlurile electrica atat in oferta cat si ulterior, pe bursa.

“Eu, ca reprezentant al Directiei de Privatizare, sunt foarte multumit de oferta Electrica. Nu conteaza ca actiunile nu au crescut foarte mult, orice pret peste cel din oferta este bun. De asemenea, este bine ca nici nu a fost nevoie sa fie folosit mecanismul de stabilizare. Doar daca Electrica va scadea cu 5% mecanismul va fi pus in aplicare”, a declarat Gabriel Dumitrascu.

Nu conteaza ca actiunile nu au crescut foarte mult, orice pret peste cel din oferta este bun - Gabriel Dumitrascu, Directia Privatizari

El a mai adaugat ca vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara", Victor Ponta luand aceasta decizie pentru a da un semnal de restructurare a economiei romanesti.

Cititi si celelalte declaratii facute de Gabriel Dumitrascu: Borza mi-e amic, dar de multe ori evolueaza in emisiunea “Copiii spun lucruri trasnite”

Oferta electrica a reusit totusi sa depaseasca IPO-ul Romgaz la capitolul numarului de ordine trimise de investitori. Astfel, peste 15.000 de ordine de subscriere au fost inregistrate la oferta Electrica, in comparatie cu aproximativ 12.000 in cazul Romgaz.

“Am avut 2.000 de noi investitori de retail, dar si investitori institutionali care pana acum nu mai investisera in companii romanesti. Multumim si BERD pentru suportul adoptarii standardelor de guvernanta corporativa la Electrica dar si pentru interesul aratat pentru oferta”, a declarat Mirela Ionescu, managing director, head of Capital Markets & Investment Banking in cadrul Raiffeisen Bank – intermediarul care a coordonat privatizarea.

BERD este al doilea cel mai mare actionar al Electrica, dupa ce a obtinut 8,6% din titlurile companiei in IPO.

Victor Ponta a preferat din nou Londra in locul Bursei de la Bucuresti

Premierul Victor Ponta nu a fost nici de aceasta data prezent la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti, preferand sa mearga in schimb la ceremonia organizata de Bursa din Londra, asa cum s-a intamplat si anul trecut in cazul ofertei Romgaz.

Ponta a deschis, vineri dimineata, bursa din Londra, unde au inceput sa fie tranzactionate certificatele globale de depozit (GDR) denominate in dolari alocate in oferta publica initiala la Electrica.

"Electrica a stabilit un nou record in randul companiilor romanesti in ceea ce priveste incasarile din oferta publica initiala. Succesul listarii Electrica este o reflectare naturala a fortei si stabilitatii economiei Romaniei, care a inregistrat recent unele dintre cele mai ridicate rate de crestere din UE. Succesul (listarii Electrica, n.r.) vorbeste si despre randamentele pe care le pot gasi investitorii la companiile din Romania si despre rezultatul remarcabil al eforturilor noastre de a asigura o sursa alternativa de finantare pentru programele de investitii si dezvoltarea durabila a companiilor noastre", a declarat premierul Ponta la deschiderea sedintei de tranzactionare pe bursa londoneza, potrivit unui comunicat al London Stock Exchange Group, citat de Mediafax.

Succesul listarii Electrica este o reflectare naturala a fortei si stabilitatii economiei Romaniei - Victor Ponta, premierul Romaniei

Un volum de 19% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit denominate in dolari si tranzactionabile pe bursa de la Londra. Majoritatea investitorilor institutionali care au preluat actiuni Electrica in cadrul ofertei provin din Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA.

Listarea arata ca Electrica poate atrage investitori straini mari, dezvoltandu-si in acelasi timp si baza de actionari locali, a spus directorul general al London Stock Exchange Group, Xavier Rolet.

"Este un moment important pentru programul de privatizare al Romaniei si arata clar capacitatea companiilor romanesti de a atrage cei mai mari investitori din lume si vizibilitate internationala, fara a-si compromite potentialul de a dezvolta o baza de actionari locali", a afirmat Rolet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri