Lucrările la baraj au început în 1986 iar la ora actuală sunt realizate în proporţie de 84%.

Guvernul va aloca, în acest an, 60 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la barajul Runcu, situat în Munţii Gutâi, a declarat pentru AGERPRES, deputatul PNL Maramureş, Călin Bota.

"În total, pentru continuarea investiţiilor la barajul Runcu a fost alocată o finanţare în valoare de 60 de milioane lei (...), faţă de cei 73 de milioane lei aprobaţi până acum, doar că s-au cheltuit, din cei 73 de milioane de lei aprobaţi în ultimii ani, 63 de milioane de lei, că 10 milioane de lei din bugetul de anul trecut au rămas neplătiţi, pentru că au fost procedurile acelea complicate de efectuarea plăţilor de la final de an pentru a salva deficitul (...). Banii provin de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, fiind un credit mai vechi, contractat de statul român pentru finanţarea unor obiective de stat majore, printre care se află şi barajul de la Runcu", a spus Călin Bota.

Investiţia este derulată de Ministerul Mediului, prin Administraţia Naţională 'Apele Române'.

Lucrările la baraj sunt realizate în proporţie de 84%.

Construcţia Barajului Runcu a debutat în anul 1986, însă lucrările de construcţie au fost amânate din lipsa fondurilor. În diferite etape, investiţia a beneficiat de fonduri din partea statului pentru continuarea lucrărilor sau conservare.

"Lucrările au început în anul 1986, dar finanţarea investiţiei a fost făcută în etape, prelungindu-se timpul de finalizare. Din datele noastre tehnice, construcţia suportă montarea a două hidrocentrale de 14 MWh, necesare producerii de energie electrică. Din anul 2020 şi până în anul 2023, Guvernul a alocat pentru continuarea lucrărilor la baraj suma de 72,8 milioane lei. Dacă investiţia decurge în parametrii obişnuiţi, cred că în anul 2025, barajul ar putea fi terminat şi dat în exploatare", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

Barajul Runcu ar urma să asigure şi alimentarea cu apă a localităţilor rurale din partea de nord-vest a judeţului Maramureş.

Alimentarea cu apă a municipiului Baia Mare şi a zeci de localităţi rurale sau oraşe mici este asigurată de barajul Firiza, iar alimentarea cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei, oraş de frontieră cu Ucraina, se face prin staţii de captare amplasate în afara oraşului. Apa către abonaţii casnici şi industriali este distribuită de compania de utilităţi publice Vital Baia Mare.

Sursa foto: Socot.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri