5 August 2014

Care sunt indicatorii cheie din rapoartele financiare ale companiilor



Sezonul raportarilor financiare semestriale tocmai a inceput in Romania, Petrom, Romgaz si alte 56 de companii de pe Bursa de Valori Bucuresti urmand sa isi publice cifrele in urmatoarele doua saptamani. Care sunt cele mai importante date din rapoartele financiare la care un investitor incepator ar trebui sa fie atent atunci cand incearca sa isi faca o impresie mai clara despre o anumita societate?

Rentabilitatea Activelor (ROA)

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Formula de calcul: ROA = profitul net / active totale

Ce inseamna: ROA arata cat de eficient isi utilizeaza activele o anumita companie. De exemplu, o companie cumpara active (fabrici, echipamente etc) pentru a-si desfasura activitatea. Daca aceasta are un profit de 10.000 lei si detine active de 100.000 lei, inseamna ca are o ROA de 10%. Pentru fiecare 1 leu de active detinut, compania genereaza 0,1 lei profit in fiecare an. Daca ROA este mai mare, atunci firma este mai eficienta.

Foto: Shutterstock / hands pointing at business


Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE sau return on equity)

Formula de calcul: ROE = profit net / capitaluri proprii

Ce inseamna: Equity (capitalurile proprii) este un alt fel de a spune proprietate. ROE arata cat de buna este o companie atunci cand vine vorba sa isi rasplateasca actionarii ('proprietarii') pentru investitia care au facut-o. De exemplu, daca compania X are un profit de 10.000 lei iar actionarii au 200.000 lei in equity (capitaluri proprii), firma are un ROE de 5%.

Pentru fiecare 1 leu din capitalurile proprii, firma genereaza 0,05 lei profit in fiecare an. Ca si in cazul ROA, un nivel ROE ridicat este cel pe care investitorii si-l doresc.


Marja neta

Formula de calcul: Marja neta = profit net / cifra de afaceri

Ce inseamna: Marja neta arata cat din afacerile companiei ajung sa se vada si in profitul acesteia. Marjele difera extrem de mult de la o industrie la alta, insa, bineinteles, cu cat marja este mai mare, cu atat mai bine.


Gradul de indatorare

Formula de calcul: Gradul de indatorare = datorii totale / activ total

Ce inseamna: Gradul de indatorare este un indicator, bineinteles, al indatorarii si calculeaza proportia in care activul total este finantat din alte surse decat cele proprii, cum sunt credite, furnizori, datorii la stat.

In conditii normale de activitate gradul de indatoare trebuie sa se situeze in jur de 50%. Un nivel peste 80% arata o dependenta ridicata fata de credite. De notat ca gradul de indatorare nu arata capacitatea reala a companiei de a-si plati datoriile ci doar nivelul de risc asumat fata de creditori.


Lichiditatea curenta (current ratio)

Analizarea lichiditatii unei companii le va arata investitorilor cat de capabila este respectiva societate sa isi plateasca obligatiile pe termen scurt. In continuare veti citi adesea referiri la activele lichide ale companiei. Acestea sunt cele care pot fi rapid transformate in lichiditati, in cazul in care ar fi nevoie.

Formula de calcul: Lichiditatea curenta = activele circulante disponibile (cash, stocuri, creante, investitii pe termen scurt) / datorii curente

Ce inseamna: Rata curenta este un indicator des utilizat in testarea lichiditatii unei companii. Indicatorul arata cat de capabila este compania sa isi plateasca datoriile pe termen scurt. Daca societatea are o lichiditate curenta mai mare de 1, aceasta are mai multe active lichide decat datorii pe termen scurt. Daca nivelul este mai mic decat 1, compania poate fi considerata vulnerabila si expusa unor fluctuatii negative in domeniul de activitate sau in economie in general.


Lichiditatea rapida (quick ratio)

Formula de calcul: Lichiditate rapida = (active circulante disponibile - inventar) / datorii curente

Ce inseamna: indicatorul lichiditatii rapide este similar celui al lichiditatii curente. Singura diferenta majora este aceea ca in cazul quick ratio nu este luat in calcul inventarul si stocurile companiei, deoarece se presupune ca vanzarea acestora ar necesita o perioada de cel putin cateva luni de zile.


PER (/P/E)

Chiar daca a fost explicat si intr-un material anterior, indicatorul PER (sau P/E) merita amintit inca o data datorita importantei sale.

Formula de calcul: indicatorul PER = pretul actiunii / profit net pe actiune

Ce inseamna: Gandit-va la indicatorul PER ca fiind o masura a pretului pe care il platiti pentru fiecare leu din profitul companiei. Indicatorul este important pentru ca arata durata de recuperare a unei investii in actiuni din profiturile anuale ale companiei.

In general vorbind, un nivel ridicat al PER indica faptul ca o actiune este supraevaluata, in vreme ce un nivel redus al PER indica faptul ca actiune este subevaluata.


Indicatorul PEG (Price vs. Earnings Growth)

Formula de calcul: Indicatorul PEG = indicatorul PER /rata de crestere estimata pentru profitul companiei

Ce inseamna: Indicatorul PEG rezulta impartind nivelul PER la rata de crestere care se estimeaza pentru profitul companiei. Obtinerea unei estimari a ratei de crestere poate sa fie mai complicata, insa aceasta cifra o puteti obtine singur calculand-o in functie de profitul bugetat pentru anul viitor de catre companie, sau pur si simplu folosindu-va de estimarile analistilor din piata.

In general se considera ca un nivel al PEG sub 1 este unul bun.




Citeste si