Veniturile SIF Transilvania (SIF3) au scazut drastic in primul semestru, la 19,27 milioane lei (4,3 milioane euro), de la 215,44 milioane lei in primele sase luni anul trecut, dupa ce vanzarile de actiuni s-au redus de peste 40 de ori, la 4,43 milioane lei (1 milion euro), scrie Mediafax.

SIF Transilvania a incasat in prima jumatate a anului trecut 189,7 milioane de lei din investitii financiare cedate. Societatea a vandut in perioada respectiva pachete de actiuni importante, precum 0,25% din titlurile Erste si 0,29% din actiunile Fondului Proprietatea. In primele sase luni din acest an, cea mai mare parte a veniturilor o constituie incasarile din dividende si actiuni emise din incorporarea profitului, in valoare de 13,24 milioane de lei (3 milioane de euro), fata de 13,67 milioane de lei in urma cu un an.

Veniturile din primul semestru se situeaza sub cele prevazute in bugetul pentru acest an dupa ce compania a vandut actiuni cu mult sub nivelul propus pentru aceasta perioada. Astfel, SIF Transilvania a atras din vanzarea de titluri doar 4,43 milioane de lei, fata de 40 de milioane de lei cat avea planificat. Veniturile totale pentru primul semestru au fost estimate la 61 de milioane de lei, de peste trei ori nivelul realizat.

Cheltuielile au scazut de cinci ori, mai lent decat veniturile, de la 52 de milioane de lei la 10,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro), se arata intr-un raport transmis de SIF Transilvania Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Costurile au scazut ca urmare a vanzarilor reduse de titluri, in scadere de la 32,3 milioane de lei in prima jumatate a anului trecut la 730.000 de lei in acest an, dar si ca urmare a scaderii cheltuielilor cu personalul, de la 14,4 milioane de lei la 5,9 milioane de lei.

SIF Transilvania a obtinut profit net de 8,5 milioane de lei (1,9 milioane de euro), dupa un castig net de 140,3 milioane de lei in prima jumatate a anului trecut. Societatea avea, la sfarsitul lunii iunie, un activ net de 1,155 miliarde de lei, fata de 1,008 miliarde de lei in aceeasi luna a anului trecut si 1,077 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de AGA, SIF Transilvania mizeaza in acest an pe un profit de 50,8 milioane lei, de 3,7 ori sub castigul de anul trecut, ca urmare a incetinirii vanzarii de participatii din portofoliu si a cresterii costurilor suportate odata cu vanzarea unor active. Compania a consemnat anul trecut un profit de 189,6 milioane lei, cu 11% sub recordul din 2012, de 212,2 milioane lei.

Pentru acest an, societatea de investitii financiare estimeaza ca va obtine 185 milioane lei din vanzarea de participatii din portofoliu, aproape la jumatatea incasarilor de anul trecut, de 327 milioane lei. Cei mai multi bani, 125 milioane lei, ar urma sa fie obtinuti in ultimele trei luni ale anului.

Vanzarea unor participatii va afecta vizibil costurile, sefii SIF Transilvania anticipand cheltuieli de 120,7 milioane lei aferente vanzarii de active, cu 27% peste costurile din 2013, de 95,4 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania au scazut cu 2%, la 0,31 lei, in prima parte a sedintei de joi, cotatie la care compania are o capitalizare de 677 milioane de lei (152,5 milioane de euro). Titlurile SIF Transilvania sunt tranzactionate la o diferenta de 41,4% fata de valoarea activului net pe actiune de la finalul lunii iunie, de 0,5291 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri