Riscul de depreciere a monedele din Europa de Est pe masura ce criza din Ucraina se adanceste ar putea reduce din castigurile generate de investitiile in obligatiuni guvernamentale, potrivit unei analize Bloomberg.

Desi randamentele la obligatiuni au coborat sau se aproprie de minime absolute, investitorii au suferit unele din cele mai mari pierderi din regiune in ultimul trimestru ca urmare a deprecierii monedelor locale. Din cele sapte economii emergente ale caror monede s-au depreciat fata de euro in acest trimestru, sase sunt din Europa de Est, conform datelor Bloomberg.

Investitorii care s-au imprumutat in dolari pentru a finanta achizitii de obligatiuni guvernamentale in regiune au inregistrat de la finele lunii iunie pierderi mai mari de 4,4% din diferentele de curs valutar pe titlurile din Ungaria si Cehia, iar cei care au pariat pe monedele din Polonia si Romania au pierdut cel putin 3,6%. Finantarile in euro nu au generat nici profit, nici pierderi pentru leu, dar au cauzat pierderi de 0,2% pana la 1,5% pentru zlot, forint si coroana ceha.

Incursiunea Rusiei in Crimeea in martie 2014 a generat un conflict care ameninta sa limiteze cresterea economica a statelor din regiune, iar analistii economici au redus estimarile de curs valutar pentru coroana ceheasca, zlotul polonez si forintul maghiar cu pana la 3,6% pentru finele anului.

Prognozele nu prea luminoase in privinta monedelor din pietele emergente afecteaza ceea ce se configureaza ca un mix castigator pentru datoriile statelor din regiune, unde inflatia scazuta va conduce, probabil, la noi taieri de dobanzi de politica monetara, apreciaza Lars Christensen, analist sef la banca daneza Danske Bank.

Interdictia la exporturile de alimente catre Uniunea Europeana impusa de Rusia ca raspuns la sanctiunile economice impotriva sa va duce la noi scaderi de preturi, iar dobanzile la finantarile in monede locale se vor menatine pe un trend descendent, a spus acesta.

"Exista potential pentru noi scaderi ale randamentelor la obligatiuni pe termen scurt, dar recomandam ca investitorii sa evite riscul de schimb valutar. Monedele din Europa de Est au avut o evolutie tumultoasa in ultima luna, datorita ingrijorarilor in privinta situatiei din Ucraina si a masurilor retaliatorii din partea Rusiei", a declarat Christensen.

Randamentele pentru obligatiunile poloneze pe cinci ani au scazut marti dimineata la un minim istoric de 2,54% pe piata din Varsovia, dupa ce tot mai multi oficiali au declarat ca ar fi oportuna o scadere a dobanzii de politica monetara, prima taiere dupa mai mult de un an in care a stagnat la 2,5% pe an.

In acelasi timp, guvernatorul Bancii Nationale Romane, Mugur Isarescu, estimeaza ca mai este loc pentru noi reduceri ale ratei dobanzii, dupa o taiere cu 0,25 puncte procentuale, la un minim istoric de 3,25% pe an, efectuata in urma cu trei saptamani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri