Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au crescut cu 0,5% dupa ce au inchis sedinta precedenta pe plus cu aproape 1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Lichiditatea s-a situat la 55,9 milioane de lei (12,65 milioane de euro), cu doua treimi din aceasta suma in partea a doua a zilei, cand activitatea din piata principala a fost suplimentata si de transferuri de tip deal in valoare de 17,4 milioane de lei cu actiuni SIF Moldova (SIF2).

Pe piata deal au fost transferate prin cinci operatiuni pachete de actiuni reprezentand in total 2,3% din SIF Moldova, dupa ce miercuri a fost tranzactionata printr-un deal o participatie in valoare de 20,44 milioane de lei, reprezentand 2,69% din capitalul companiei. Transferurile cu SIF Moldova in piata principala au totalizat 157.000 lei, iar actiunea a scazut cu 0,1%.

Actiunile Electrica au generat un rulaj de 12,08 milioane de lei si au incheiat sedinta in crestere cu 3,6%, la 12,9 lei, dupa ce au atins un nou maxim in timpul zilei, de 12,92 lei/actiune.

Bittnet, evaluata pe AeRO cu...
Citeste si: Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia

Cresterea actiunilor distribuitorului de electricitate este sustinuta de asteptarile investitorilor ca Electrica sa cumpere o parte din activele Enel in Romania. Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an.

Cu actiunile Fondul Proprietatea au fost operate transferuri de 13,6 milioane de lei, inclusiv un deal de 5,58 milioane de lei. Dupa ce au crescut cu peste 7% in primele trei sedinte ale acestei saptamani, titlurile Fondul Proprietatea au inchis in scadere cu 1%.

Investitorii se asteapta ca administratorul Fondului sa actioneze in perioada urmatoare pentru reducerea discountului dintre valoarea activului net/titlu si pretul actiunii.

Astfel, Fondul Proprietatea va initia in curand al patrulea program de rascumparare de actiuni, in timp ce investitorii asteapta informatii privind listarea secundara pe piata de la Londra. La trendul ascendent au contribuit si zvonuri din piata ca Fondul Proprietatea ar putea vinde un pachet de actiuni din participatia de 18,99% pe care o detine la OMV Petrom.

Banca Transilvania bate un...
Citeste si: Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa

Printre actiunile cu o lichiditate ridicata s-a situat si Romgaz (SNG), cu schimburi de 5,74 milioane de lei, printre care si un deal de 1,82 milioane de lei. Actiunile OMV Petrom au crescut cu 1,6%, pe un rulaj de peste 500.000 de lei, si au recuperat astfel o parte din declinul precedentelor doua sedinte, cand au scazut cu 2,1% marti si cu 1% miercuri.

Indicele extins BET XT a urcat cu 0,4%, iar BET BK a avansat cu 0,6%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Principalele actiuni europene au crescut joi, dupa ce presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a reiterat ca dobanda de politica monetara nu va creste in perioada urmatoare, iar compania germana Bayer a anuntat planuri pentru vazarea diviziei de mase plastice.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,6%, DAX (Frankfurt) cu 1,2%, iar FTSE 100 (Londra), cu 0,5%. In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a crescut cu 1,2%, in timp ce BUX (Budapesta) a scazut cu 0,1%, iar WIG20 (Varsovia) a coborat cu 0,5%.

Acalmie pe bursa dupa Pastele...
Citeste si: Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic