Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea (FP), se va ocupa de managementul fondului pentru încă doi ani. Comisionul anual încasat de americani pentru management va scădea, dar aceștia vor fi încurajați să distribuie mai mulți bani acționarilor sub formă de dividende având în vedere că vor fi răsplătiți cu o parte notabilă din orice cash distribuit.

Astfel, comisionul de bază anual încasat de Templeton pentru administrarea FP va scădea de la 0,7% la 0,45% din valoarea de piața Fondul Proprietatea, în vreme ce comisionul ”de distribuție” va crește de la la 1% în prezent la 2,5% în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023. De asemenea, comisionul de distribuție se va reduce la 1,75% în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024.

”Distribuții” înseamnă dividende, răscumpărări de acțiuni și GDR-uri (certificate de depozit globale tranzacționate la Londra) ale fondului sau returnări de capital social.

Noua politică de comisioane este mai avantajoasă pentru administratorii de la Templeton, care în ultimii ani s-au concentrat puternic pe distribuțiile de dividende și răscumpărările de acțiuni.

Franklin Templeton a împlinit miercuri 11 ani de când a preluat administrarea Fondul Proprietatea.

”În viitor, vom continua să ne concentrăm pe administrarea participațiilor în companiile din portofoliu pentru a genera cele mai bune rezultate posibile pentru investitori. Avem un angajament ferm privind susținerea profesionalismului, guvernanței corporative și transparenței și credem că acest lucru ne va permite să generăm mai multă valoare pentru acționari prin inițiative precum listarea companiilor din portofoliu, cum ar fi Hidroelectrica și Salrom”, a declarat Johan Meyer, manager de portofoliu FP și CEO Franklin Templeton București.

În perioada următoare va fi organizată o nouă Adunare Generală a Acționarilor Fondul Proprietatea, unde aceștia vor fi chemați să voteze cu privire la condițiile detaliate ale mandatului incluse în proiectul contractului de administrare.

Fondul Proprietatea este evaluat în prezent la 13 miliarde lei pe Bursa de Valori București. Acțiunile FP au crescut cu 24,8% de la începutul acestui an.

Meyer spune că nu se va feri să dea în judecată statul pentru evaluarea terenului Aeroportului Băneasa

Johan Meyer a criticat din nou evaluarea uriașă a terenului Aeroportului Băneasa în valoare de 3,8 miliarde lei, despre care Fondul Proprietatea a spus că este de 11 ori mai mare decât evaluarea anterioară. Evaluarea ar urma să fie folosită la majorarea de capital cu aport în natură la Aeroporturi București și dacă s-ar face ar forța FP să pună pe masă 953,7 mil. lei pentru a nu-și vedea participația în acționariatul CNAB diluată de la 20% la 0,7%.

”Ministerul Transporturilor riscă să își pună singur o bulină neagră în fața investitorilor cu un astfel de raport de evaluare. Există riscul ca această situație să se transforme într-un moment jenant pentru România dacă acționarul majoritar este dispus să se bazeze pe un raport de evaluare fals. Vom folosi toate mijloacele legale pentru a proteja interesul FP în investițiile din portofoliu, iar acest lucru înseamnă inclusiv litigii împotriva eventualelor abuzuri. Ar fi ideal să găsim o soluție înainte să se ajungă în acel punct”, a declarat Meyer.

Fondul Proprietatea și statul român reprezentat de Ministerul Transporturilor în calitate de acționari, au aprobat evaluarea anterioară a terenurilor de 336 milioane lei din anul 2017 în data de 6 noiembrie 2018. Fondul a contribuit cu 63,7 milioane lei la majorarea capitalului social, transferând numerarul către Aeroporturi București în data de 18 ianuarie 2019. Aproape un an mai târziu, la propunerea conducerii companiei, acționarul majoritar a decis pe 24 septembrie 2019 să oprească întreaga procedură de majorare de capital, fără să conteste validitatea raportului de evaluare respectiv, și să returneze numerarul către Fond.

De asemenea, este important de reținut că evaluarea din 2021 este făcută la 20 de ani distanță de când compania a primit certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului. Conform legii de la acea vreme, majorarea capitalului social ar fi trebuit să se facă imediat după primirea certificatelor și cu mult înainte ca statul român să transfere 20% din acțiunile Aeroporturi București către Fondul Proprietatea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri