De asemenea, mai multe companii private solicita amanarea liberalizarii preturilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte si CET-urile. "Departamentul pentru Energie analizeaza aceste solicitari si, la randul sau, a cerut astazi (luni, n.r.) ANRE, institutia care monitorizeaza piata gazelor din Romania, date suplimentare care sa demonstreze necesitatea amanarii liberalizarii", a anuntat Departamentul pentru Energie, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Reprezentantii institutiei apreciaza ca amanarea partiala sau totala a liberalizarii pentru consumatorii industriali necesita o aprobare prealabila a Comisiei Europene. Sursa citata precizeaza ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna vor ramane neschimbate, la 1 ianuarie 2015, in raport cu nivelurile actuale.

In luna septembrie ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat atunci Nicolescu, intr-o conferinta.

Citeste si:

El preciza ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.

Calendarul de liberalizare presupune cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.