Actiunile companiilor din energie, in special OMV Petrom (SNP) si Romgaz (SNG), au asigurat joi cea mai mare parte din lichiditate, intr-o piata care a inregistrat variatii foarte reduse pe parcursul zilei si a terminat sedinta in stagnare.

Principalii indici, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au inchis in stagnare, dupa ce in ziua anterioara au scazut cu 0,1%, respectiv 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Piata s-a animat, la fel ca in zilele trecute, in partea a doua sedintei, cand valoarea tranzactiilor a fost de doua ori mai ridicata. Investitorii au tranzactionat joi actiuni in valoare de 31,2 milioane de lei (7,06 milioane de euro), potrivit Mediafax.

Actiunile OMV Petrom au avut cea mai ridicata lichiditate, cu operatiuni care au insumat 9 milioane de lei, insa doar o mica parte din aceasta suma a rezultat din schimburi in piata regular, unde pretul a scazut cu 0,7%. Cea mai mare parte a rulajului cu actiunile OMV Petrom a provenit din trei operatiuni pe segmentul deal care autotalizat 8,6 milioane de lei. Investitorii au tranzactionat actiuni Romgaz de 8,4 milioane de lei. Cotatia producatorului de gaze naturale a crescut cu 0,9% si a compensat astfel scaderea OMV Petrom.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a scazut cu 0,1%, iar BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,1%. Actiunile Electrica (EL) au scazut cu 2% si au avut astfel un impact negativ semnificativ in declinul BET NG si al pietei. Pretul titlurilor companiei de electricitate se afla insa in urcare cu 3,3% pe ansamblul saptamanii, sustinute de evolutia buna din sedinta de marti, cand au crescut cu 5,4%. Printre actiunile cu transferuri de peste 1 milion de lei s-au numarat s Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Erste Bank Group (EBS), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL).
Actiunile Fondul Proprietatea au scazut cu doar 0,1%, fara sa fie afectate vizibil de anuntul ASF de respingere a proiectului de regulament privind titlurile de interes, mecanism prin care FP intentiona sa se listeze la Londra.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,1%, in timp ce BET BK a avansat cu 0,4%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a anuntat joi ca extinde, incepand cu 8 decembrie, pana la ora 18:00 programul de tranzactionare pe piata destinata obligatiunilor, aliniind astfel orarul de tranzactionare de pe aceasta piata la cel al pietelor de actiuni, drepturi si unitati de fond. In prezent, piata de obligatiuni este deschisa intre orele 9:30 si 16:45.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut joi, cu un avans mai puternic al pietei de la Frankfurt, dupa ce somajul din Germania a coborat la un minim record.
Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,1%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, in timp ce DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,5%.
In Europa Centrala, bursa de la Budapesta a scazut cu 0,4%, iar cea de la Varsovia cu 0,3%, in timp ce piata de la Praga a avansat cu 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri