9 Decembrie 2014

O ambulanta a fost chemata la DIICOT, pentru tatal lui Dragos Bilteanu, audiat in dosarul SIF



O ambulanta a fost chemata la sediul DIICOT, pentru Gheorghe Bilteanu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia, tatal directorului SIF Banat, Dragos Bilteanu, cei doi fiind audiati intr-un dosar privind delapidarea celor doua societati.

Asistenta medicala a fost solicitata dupa ce Gheorghe Bilteanu (foto jos) a acuzat probleme legate de tensiune. Gheorghe si Dragos Bilteanu sunt audiati, luni, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).

Procurori DIICOT au efectuat, luni, 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad, la 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital, scrie Mediafax.

Conform DIICOT, in perioada 2012-2014, suspectii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

"In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", arata procurorii DIICOT.

De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.

Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.

Beneficiarii acestor operatiuni au fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004. In urma perchezitiilor, la sediul DIICOT - Structura Centrala au fost aduse pentru audieri 25 de persoane.



Citeste si