Ancheta privind delapidarea SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia va lovi piata de capital romaneasca, insa Banca Transilvania nu este afectata in niciun fel de investigatia DIICOT, spune Horia Ciorcila, presedintele Banca Transilvania.

“Este o lovitura pentru piata de captial, dar legatura noastra in acest caz este zero”, a declarat Horia Ciorcila, raspunzand unei intrebari referitoare la ancheta anuntata de DIICOT saptamana aceasta.

Dragos Bilteanu, seful SIF Banat-Crisana - in prezent aflat in arest preventiv, a intrat pentru prima data in Consiliul de Administratie al SIF1 in 2010, odata cu Horia Ciorcila. La acel moment mutarea a fost privita ca un acord de pace intre presedintele SIF Banat-Crisana de atunci, Ioan Cuzman, si grupul Banca Transilvania, care avea anumite ‘contre’ cu conducerea SIF1. Mai mult decat atat, Romenergo (firma unde director era Dragos Bilteanu) a ajuns in 2012 sa controleze 5% din SIF Banat Crisana dupa ce a cumparat 4% din capitalul SIF1 de la Banca Transilvania si cinci subsidiare ale acesteia.

Ciorcila a iesit din board-ul SIF Banat-Crisana in 2012, cand Dragos Bilteanu l-a inlocuit pe Ioan Cuzman la conducerea societatii.

Dagos Bilteanu si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al SIF1, au fost arestati preventiv, in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea societatilor de investitii financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pentru Dragos Bilteanu, presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana si Najib El Lakis.

De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Timis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri