Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchis in scadere cu 7,5% luni, in prima zi de tranzactionare dupa o saptamana de suspendare, in timp ce piata a scazut usor, urmand evolutia marilor burse din Europa de Vest.

Actiunile SIF Banat-Crisana au fost oprite de la transferuri toata saptamana trecuta in contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat Crisana si SIF Muntenia (SIF4), precum si manipularea pietei de capital. Cotatia SIF Banat-Crisana a scazut cu 7,5%, dupa ce in prima parte zilei a coborat cu pana la 8,7%. Rulajul cu actiunile societatii a ajuns la 1,9 milioane de lei, de cateva ori mai ridicat fata de media zilnica, informeaza Mediafax.

SIF Muntenia a fost suspendata, de asemenea, la inceputul saptamanii trecute ca urmare a anchetei DIICOT, la fel ca SIF Banat-Crisana, insa titlurile societatii de investitii financiare au fost reintroduse in piata pe parcursul sedintei de miercuri, cand au inregistrat o scadere de pana la 6%, dar au inchis pe minus cu 2,9%. Indicii Bet Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au inchis in scadere cu 0,2%, dupa ce in prima parte a zilei au stagnat, in contextul unei usoare evolutii pozitive pe pietele dezvoltate din vestul Europei. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Transferurile cu actiuni au totalizat 29,3 milioane de lei (6,5 milioane de euro), din care 3,7 milioane de lei prin doua transferuri de tip deal. Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj, cu 11,5 milioane de lei, si au inchis in scadere cu 0,1%. O variatie redusa a inregistrat si Banca Transilvania (TLV), in scadere cu 0,2% dupa tranzactii de 5,5 milioane de lei.

Mai multe companii din energie au consemnat rulaje ridicate, insa sectorul in ansamblu a trecut de la o crestere de 0,5% la mijlocul zilei pe scadere, odata cu inversarea trendului de revenire a cotatiei petrolului pe marile piete externe. Indicele BET NG, care include companiile din energie, a inchis in scadere cu 0,1%. Transferurile cu actiunile OMV Petrom (SNP) s-au ridicat la 2,3 milioane de lei, insa cu 1,95 milioane de lei dintr-o tranzactie deal, operatiunile cu Romgaz (SNG) au ajuns la 2,2 milioane de lei, iar schimburile cu titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au situat la 2,1 milioane de lei. Lichiditatea cu titlurile Nuclearelectrica include un transfer de 1,77 milioane de lei realizat pe segmentul de piata deal.

Actiunile OMV Petrom au crescut cu 0,4%, in timp ce Romgaz a coborat cu 0,4%, iar Nuclearelectrica cu 0,6%. Indicele SIF-urilor, BET FI, care include pe langa cele cinci societati de investitii financiare si Fondul Proprietatea, a scazut cu 1,2%. Dupa SIF Banat-Crisana, cel mai puternic declin a fost consemnat de SIF Moldova (SIF2), care a terminat sedinta la un pret cu 2,8% sub cel de vineri. In declin s-au aflau si SIF Transilvania (SIF3), cu 1,1%, precum si SIF Muntenia (SIF4), cu 0,2%, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,9%, dar pe un rulaj redus.

Indicele BET XT a scazut cu 0,4%, iar BET BK a coborat cu 1%, tras in jos de scaderea mai puternica a actiunilor Erste Group Bank (EBS), cu 5%.
BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, actiunile europene s-au aflat in crestere usoara la mijlocul zilei, dar au trecut pe scadere spre final, dupa ce pretul petrolului si-a reluat declinul, iar in Statele Unite au fost publicate date slabe pentru industria prelucratoare din regiunea New York.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 1,8%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 2,5%, iar DAX (Frankfurt) cu 2,7%.In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 1%, in timp ce declinul a fost mai accentuat la Budapesta, de 1,9%, respectiv de 1,6% la Varsovia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri