"In acest an vom plati in jur de 60 milioane de lei ca impozit pe constructii speciale", a declarat joi agentiei Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Impozitul pe constructii speciale, denumit si taxa pe stalp, a fost introdusa de Guvern anul trecut. La inceputul acestui an, Guvernul a decis sa scada impozitul de la 1,5% la 1% din valoarea constructiilor, scrie Mediafax.

Initial, Guvernul anticipa ca va incasa 500 milione de lei in 2014 din acest impozit, insa estimarile ulterioare indica suma de 1,5 miliarde lei. Introducerea impozitului pe constructii speciale a avut impact si asupra profitului Nuclearelectrica, care a scazut in primele noua luni din 2014 cu 70% fata de perioada similara din 2013.

Alaturi de alte taxe si impozite, introducerea taxei pe stalp a reprezentat unul dintre principalele argumente ale autoritatilor romane in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru ca institutiile internationale sa accepte cresterea cheltuielilor bugetare pentru 2014. Nuclearelectrica administreaza centrala nuclearelectrica din Cernavoda, care asigura aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei