19 Ianuarie 2015

Consecintele aprecierii istorice a francului elvetian pe piata valutara internationala si in Romania



Ziua de 15 ianuarie 2015 devine una istorica in piata valutara internationala. Banca Centrala a Elvetiei a renuntat la pragul fix de 1,2 euro pentru un franc, anuntand o dobanda de referinta negativa, de -0.75%.

Rate mai mari pentru creditele in franci

Din pacate, cea mai importanta implicatie a deciziei o reprezinta scumpirea creditelor in franci elvetieni. Persoanele sau firmele care au astfel de credite in derulare, se vor trezi efectiv peste noapte ca au de platit cu aproximativ 15% mai mult. Aditional, datorita masurilor de stimulare monetara urmarite de catre Banca Centrala Europeana, este posibil ca francul sa continuie sa se aprecieze fata de euro, astfel ca deprecierea ar putea deveni mai mare de 15%.

"In Romania mai exista aproximativ 150.000 de persoane cu credite in franci si o parte din ei ar putea intra in incapacitate de plata in perioada urmatoare. Acest lucru se traduce in pierderi mai mari pentru banci si o intarziere aditionala a relansarii creditului ipotecar", spun analistii companiei de brokeraj Admiral Markets in Romania. Astfel, intre 5 si 10% dintre creditele acordate in franci ar putea intra in incapacitate de plata, ceea ce ar insemna ca aproximativ 5.000 de apartamente vor fi aruncate la vanzare in piata imobiliara.

Franci elvetieni/Shutterstock


Socuri bursiere si economice

Bursa din Elvetia a scazut cu peste 6% si a contaminat negativ si alte burse din Europa. Cea mai sigura victima a evenimentelor va fi economia Elvetiei. Pe de o parte exportatorii vor fi influentati puternic negativ de aprecierea cursului de schimb, pe de alta parte, depozitele in bancile elvetiene si in franci vor fi din ce in ce mai scumpe. Dobanda negativa anuntata de SNB (Banca Centrala a Elvetiei) va fi transmisa si catre clienti, care vor primi fie dobanzi zero, fie chiar vor trebui sa plateasca bani pentru a depozita bani in bancile elvetiene. Sistemul bancar este principala ramura economica a Elvetiei, asa ca, dobanzile negative vor afecta puternic atractivitatea acestui sector.

"Conform raportarilor internationale, o serie de fonduri de investitii macroeconomice au pariat pe deprecierea francului si miscarea brusca i-a luat prin surprindere. Este foarte posibil ca o parte din aceste fonduri sa inregistreze pierderi masive, ceea ce ar putea declansa o criza in sectorul fondurilor de investitii internationale", estimeaza analistii Admiral Markets


Randamente de cateva mii de procente - aparitia unor noi "Soros"

Fluctuatiile de astazi sunt fara precedent in piata valutara internationala. Principalele valute internationale fluctueaza maxim 10% intr-un an, dar francul s-a apreciat dupa anunt cu pana la 30% fata de euro, stabilizandu-se la 15%.

"Practic, cativa ani de tranzactionare au fost comprimati intr-o singura zi, pragul de 1.2 fiind stabilit in 2011. Avand in vedere ca in piata valutara se tranzactioneaza in marja, ieri au putut fi posibile si castiguri cu randamente de cateva mii de procente. Cine a reusit sa anticipeze o astfel de miscare a castigat sume fabuloase pariind pe aprecierea francului, asa ca este posibil sa vedem in perioada urmatoare stiri cu traderi deveniti milionari peste noapte", spun analistii Admiral Markets.

Franc elvetian, Shutterstock




Citeste si