11 Februarie 2015

Pretul petrolului se va prabusi la 20 dolari. Va fi acesta sfarsitul OPEC?



In ciuda recentei aprecieri, de la minimul de 43 dolari/baril pana la 52 dolari, pretul petrolului s-ar putea prabusi pana la 20 dolari, conform unei analize a Citigroup. Revolutia petrolului de sist pusa la cale de Statele Unite a distrus abilitatea OPEC de a manipula preturile la petrol in beneficiul tarilor exportatoare de titei.

Analistii Citigroup sesizeaza ca, in ciuda declinului consumului de petrol, productia din Statele unite este in crestere, iar Brazilia si Rusia pompeaza si ele titei la cote record. Pe de alta parte, Arabia Saudita, Irak si Iran se lupta sa isi mentina cota de piata.

Toate aceste decizii au generat o criza de supraproductie, rezervoarele pentru depozitarea titeiului fiind pline.

Mai mult, o scadere a productiei nu este probabil pana in al treilea trimestru al acestui an. "Este putin probabil ca OPEC sa revina la vechile moduri de a face business. Chiar daca si in alte crize analistii au mai prognozat sfarsitul OPEC si nu s-a intamplat, de aceasta data ar putea fi diferit".

Scaderea la jumatate a pretului petrolului a fost cauzata nu doar de productia mai mare de petrol la nivel mondial, ci si de datoriile companiilor din sectorul energiei, care au crescut de patru ori fata de 2003, potrivit unui raport realizat de Banca Reglementelor Internationale.

Datoria companiilor din domeniul energiei se ridica in prezent la 800 de miliarde de dolari, in conditiile in care se situa sub 200 de miliarde de dolari in 2003, relateaza Bloomberg. In momentul in care pretul petrolului a inceput sa coboare, valoarea activelor folosite ca garantie de catre producatori a scazut, determinand companiile sa vanda o parte mai mare din productie pe piata futures.

"Schimbarile legate de productie si consum nu ofera o explicatie satisfacatoare in ceea ce priveste declinul abrupt al pretului petrolului. Povara datoriilor companiilor din sectorul petrolier a influentat evolutia pietei si a contribuit la declinul preturilor", se arata in raport.



Citeste si