Eliminarea taxei pe constructii speciale, cunoscuta drept taxa pe stalp, ar avea un impact negativ de 1,6 miliarde lei, reprezentand sume neincasate anul viitor, informeaza Mediafax. In acelasi timp, Ministerul Finantelor estimeaza ca va recupera, ca efect al eliminarii taxei, circa 850 milioane lei din TVA, contributii sociale, impozite pe salarii si alte taxe.

In urma eliminarii taei pe stalp, Guvernul se asteapta pe termen mediu la un impact pozitiv asupra cresterii economice de 0,2 puncte procentuale si o crestere cu 20.000 a numarului de locuri de unca chiar de anul viitor. Totodata, prin eliminarea taxei pe stalp investitiile in sectorul privat vor creste cu 0,5 puncte procentuale.

Impozitul pe constructii speciale a fost introdus la inceputul anului trecut. Aplicarea taxei a fost propusa inca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate.