20 Mai 2015

Nuclearelectrica vrea ajutorul Guvernului pentru cele doua noi reactoare la Cernavoda



Nuclearelectrica are nevoie de ajutorul Guvernului pentru a construi doua noi reactoare la Cernavoda, deoarece desi a trecut timpul cand statul trebuia sa faca tot a trecut si etapa cand interventia statului in economie era minima, a declarat Daniela Lulache, directorul general al companiei, citata de agentia Mediafax.

"Este clar ca avem nevoie de sprijinul statului, am iesit din etapa cand statul trebuia sa faca tot, dar am iesit si din etapa cand statul nu mai aveam niciun rol si lasa operatorii sa se dezvolte", a afirmat Daniela Lulache la conferinta Mediafax Talks About Energy.

Ea a precizat ca este nevoie de interventia statului in ce priveste ajutorul acordat investitorului care va construi pana la urma reactoarele nucleare 3 si 4, asa numitul contract pentru diferenta, un mecanism utilizat si la o centrala nucleara din Anglia.

Contractele pentru diferenta reprezinta practic un ajutor de stat acordat de guvernul englez unei companii care a construit o centrala nucleara, Prin acest mecansim, statul garanteaza un pret-tinta pentru energia vanduta, iar daca energia vanduta va fi mai ieftina, atunci statul va acoperi diferenta de bani. In cazul in care energia se vinde la un pret peste cel garantat, atunci compania returneaza statului diferenta in plus.

Daniela Lulache: Nuclearelectrica are mare nevoie de un astfel de sprijin

Lulache a adaugat ca un astfel de mecasnism este "extrem de bun si de echitabil", iar Nuclearelectrica are mare nevoie de un astfel de sprijin. "Solutia nucleara ofera stabilitate, statistic este dovedit ca este o sursa nu numai pentru ca este sustenabila, dar are si costuri predicitibile si mai reduse ca ale altor tehnologii. Daca luam aceste lucruri in considerare, ajungem facil la concluzia ca nuclearul este solutia la confruntarile de astazi", a afirmat ea.

Potrivit lui Lulache, chiar daca discutiile cu compania chineza care s-a dovedit a fi singurul ofertant pentru implicarea in proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare au depasit calendarul extrem de ambitios stabilit initial, nu este o problema prea mare, avand in vedere ca in urma cu un an statul aproape abandonase acest proiect.
"Avem o sansa sa putem juca un rol, daca ne gandim la schimbarile climatice (...). Cred ca suntem multi care ne uitam cu tristete si nostalgie uite ca au disparum multe industrii. (...) Nuclearelectrica nu are capacitatea financiara de a sustine singura aceasta investitie", a mai spus Lulache.

Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Energiei, si cu cele doua reactoare in functiune acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei.

In octombrie 2014, compania a selectat China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei din Cernavoda, proiect de peste sase miliarde de euro.

Proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4, initiat inca din perioada regimului comunist, a fost reactivat in 2007, dar in 2010 au parasit proiectul patru dintre cei sase investitori selectati. La sfarsitul anului 2013 Nuclearelectrica a ramas singurul actionar al companiei de proiect.



Citeste si