Piata financiara din Romania prezinta un dezechilibru, intrucat bancile au o dominanta masiva, cu 80% din totalul activelor financiare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca situatia nu reprezinta un avantaj nici pentru banci, fiind necesara dezvoltarea altor segmente.

"Nu avem o supradominanta dar as spune ca este o dominanta masiva a bancilor in cadrul sistemului financiar din Romania. 80%, chiar mai mult, din totalul activelor financiare din Romania apartin bancilor. Acesta nu este neaparat un avantaj. Nu este un avantaj nici pentru noi, care reprezentam sistemul bancar. Avem o piata financiara cam dezechilibrata. E important si pentru banci sa aiba, nu neaparat in coasta, dar sa existe alternative si pentru banci si pentru clientii bancilor si pentru oricine, pentru economia reala sa existe segmente financiare nebancare mult mai dezvoltate", a afirmat Isarescu la conferinta "Rolul pietelor financiare nebancare in sustinerea cresterii economice", organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara la ASE.

El a aratat ca pietele financiare sunt esentiale pentru dezvoltarea economica, iar fara niste piete financiare "adanci" nu pot fi difuzate riscurile sau controlate."Bursa de valori, pietele financiare nebancare au si ele ceea ce de multe ori au inteles romanii, adica jocuri bursiere, speculatii, dar ele in primul rand sunt esentiale pentru dezvoltarea economica. Constituie alternative de finantare, elemente esentiale pentru adancirea pietelor financiare", a precizat seful BNR, citat de Mediafax.

Guvernatorul a indicat ca fondurile de pensii, care au devenit viabile si solide, cu sume mari acumulate, reprezinta alternative la economisirea bancara, mai ales in conditiile in care dobanzile la depozite par sa nu mai fie atractive in Romania, cu toate ca sunt real pozitive.

"Ne trebuie alternative, forme de acumulare pe termen lung, acest lucru este extrem de important si pentru banci. Acest mismatch (discrepanta- n.r), sa ai toata finantarea bazata pe depozite pe termen scurt poate sa fie catastrofal. Timpul n-a trecut degeaba, asistam la o adancire a pietelor financiare in Romania, este un lucru extrem de important. Noi nu realizam, pentru ca traim in valtoarea faptelor", a mai spus Isarescu.

El a punctat ca tendintele pentru alternativele la finantare trebuie consolidate, insa este nevoie de incredere, care se cladeste greu in noile instrumente si se poate distruge repede. "Atentie la miscari gresite, consolidarea este cuvantul esential, nu graba! Trebuie sa ne grabim incet (citand din latina - n.r.) in acest proces de consolidare a pietelor financiare, nu trebuie cresteri explozive nici in domeniul creditului, nici al pietelor financiare nebancare", a mentionat guvernatorul BNR.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri