Adunarea Generala Extraordinara a Transgaz (TGN) a aprobat, marti, lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de maximum 500 de milioane de lei, cu o dobanda de 4,5% si o maturitate de minimum cinci ani, a anuntat compania.

Potrivit Transgaz, banii vor fi folositi pentru finantarea "Planului de dezvoltare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale in perioada 2014-2023", informeaza Mediafax. In luna mai, directorul general al Transgaz, Petru Vaduva, declara ca Transgaz ar putea vinde obligatiuni negarantate de pana la 500 milioane lei, cu maturitate de cel putin cinci ani, cel mai devreme in toamna, pentru finantarea constructiei unui gazoduct intre sudul Romaniei si Europa Centrala.

In iulie, Transgaz va solicita finantare din partea Uniunii Europene, pentru sustinerea proiectului de 560 de milioane de euro numit BRUA, care va conecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Daca fondurile UE vor fi aprobate, Transgaz va trebui sa acopere jumatate din costul proiectului din resurse proprii. "In cazul in care va fi aprobata cofinantarea europeana, atunci va trebui probabil sa pregatim propria finantare, cu 12 luni inainte de constructie, asa ca am putea emite obligatiuni in toamna, pentru a folosi banii in martie", a aratat Vaduva.

Transgaz ar extinde ulterior conducta de gaze pana la Marea Neagra, costul proiectului urmand sa creasca astfel la 1,1 miliarde de euro. Romania anticipeaza ca activitatile de explorare din Marea Neagra ale Exxon Mobil si OMV Petrom ar putea duce la descoperirea unor noi rezerve de gaze.

Citeste si:
Seful Transgaz a mintit (si el) in CV
Seful Transgaz a mintit (si...

Gazoductul BRUA, cu o lungime de 550 de kilometri, ar conecta orasul Giurgiu de localitatea Csanadpalota din Ungaria si ar trebui sa fie finalizat in 2019. Tronsonul pana la Marea Neagra ar adauga alti 300 de kilometri la conducta. Ministerul Economiei detine 58,51% din actiunile Transgaz.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ascendia listeaza pe AeRO obligatiuni de 3 milioane lei