Privatizarea inchisorilor a inceput in 1984, odata cu inceperea unei campaniei nationale de lupta impotriva drogurilor (War on Drugs). Chiar daca rata criminalitatii a ramas in general stabila, numarul arestarilor a explodat, scrie blogul whengovernmentfailsus.com.

Din 1970 pana in 2005, numarul detinutilor a urcat cu 700%, iar din 1990 pana in 2009 numarul detinutilor din inchisorilor private americane a crescut cu 1.600%. Cele mai recente date, din 2011, arata ca SUA are 2,24 mil. detinuti, cel mai mare numar din lume raportat la populatia totala a tarii. Corrections Corp., cel mai mare operator privat de inchisori din SUA, a facut in 2010 un profit record de 511,6 mil. dolari, CEO-ul Damon Hininger incasand un venit total de 3 mil. dolari. Anul trecut, aceeasi companie a raportat un profit de 162 mil. dolari.

De unde vin banii?

Desi nu poate parea mare lucru, o suma semnificativa de bani rezulta din apelurile telefonice ale detinutilor. Un minut de convorbiri telefonice in SUA are un cost mediu de 3 centi, in vreme ce acelasi minut in puscarii ajunge sa coste intre 16 centi si 5 dolari. Profiturile sunt in general impartite intre operatorul telefonic, al inchisorii sau sau al institutiei guvernamentale care a vandut contractul.

De asemenea, in sistemul federal de penitenciare, toti detinutii apti fizic si care nu reprezinta un risc de siguranta sunt obligati sa munceasca pentru UNICOR, sau sa accepte o alta slujba in inchisoare. UNICOR, cunoscuta si ca Industria Inchisorilor Federale, este o companie de stat care ofera servicii si o intreaga serie de produse precum haine, electronice, mobila sau echipament militar.

Citeste si:

Produsele UNICOR sunt vandute catre agentiile si institutiile de stat, care sunt obligate prin lege sa le cumpere, in detrimentul altor produse provenite din sectorul privat. UNICOR a generat vanzari de 854 mil. dolari in anul fiscal 2008, doar 4% din suma mergand spre salariile detinutilor.

Foto: Shutterstock / Alcatraz Prison