Dupa aproape 5 luni de zile in care a batut pasul pe loc in jurul valorii de 4.000 de dolari, Bitcoin a explodat luna aceasta, dubalandu-si valoarea si reamintind investitorilor ca ramane totusi o moneda virtuala. Seful pe analiza al casei de brokeraj XTB Romania considera ca, spre deosebire de situatia din anul 2017, cand banii investitorilor de ocazie au reprezentat principalul factor care a dus la explozia monedei, de data aceasta factorii fundamentali, precum tensiunile geopolitice internationale, sunt de fapt elementul catalizator.

“Bitcoin a devenit in prezent un activ de refugiu in perioadele in care tensiunile si riscurile geopolitice escaladeaza. Cresterea din prezent se datoreaza tocmai acestui fapt. Desigur, vorbim si de ceva ‘hype’ la nivelul micilor investitori, insa cresterea din prezent este datorata mai degraba factorilor fundamentali”, mentioneaza Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al XTB Romania.

Bitcoin se tranzactiona joi la valoarea de 7.900 dolari, dupa ce, zilele trecute ajunsese la un maxim de 8.360 dolari. Anterior, in doar cinci sesiuni, de pe 9 pana pe 13 mai, cotatiile au avansat cu peste 36%, depasind 8000 de dolari.

Deteriorarea semnificativa a relatiilor comerciale dintre SUA si China din ultimele saptamani este considerata de analistii XTB unul dintre principalele trei motive care au generat recentul raliu al Bitcoin. „Moneda virtuala beneficiaza de pe urma corelatiei favorabile cu incertitudinea economica, in special din partea unui numeros grup de investitori sau speculatori din Asia”, comenteaza acestia.

De asemenea, la nivel geopolitic s-au observat tensiuni in crestere notabila, vizand Iranul si Orientul Mijlociu, dar si Venezuela si Coreea de Nord.

„Avantajul portabilitatii detinerilor de moneda virtuala pare a incuraja investitorii, partial in detrimentul activelor de refugiu clasice, mai ales atunci cand sporesc temerile de ordin militar in regiuni unde pot aparea bariere precum controlul capitalului sau accesul la servicii financiare”, spune Claudiu Cazacu.

Nu in ultimul rand, Bitcoin a beneficiat in ultima perioada de anunturile favorabile ale unor companii. Facebook a relaxat conditiile pentru publicitatea facuta monedelor virtuale. O veste foarte atent urmarita a fost si cea a producatorului de telefoane mobile HTC care a mentionat ca va lansa un produs care va opera ca un ”nod” in reteua bitcoin. Practic, fiecare telefon va putea fi vazut drept parte a retelei, facilitand tranzactiile dar si raspandirea interesului pentru monedele virtuale. Nu in ultimul rand, la inceputul acestui an in presa internationala au aparut informatii potrivit carora Samsung ar putea instala portofele virtuale pentru Ethereum, a doua cea mai tranactionata valuta virtuala din lume.

„Cu toate acestea, dinamismul foarte accentuat ne aminteste ca volatilitatea monedelor virtuale poate fi, in anumite perioade, ‘stratosferica’. Dincolo de entuziasmul de moment, investitorii vor cauta sa inteleaga sustenabilitatea amestecului de factori care au impulsionat cotatiile: daca fie si unul dintre acestia ar slabi, nivelurile actuale ale preturilor (8000 de dolari) ar fi supuse unor presiuni in crestere”, a concluzionat Claudiu Cazacu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri