Indicele sectorului bancar de pe bursa elena a deschis si joi in scadere, dar a revenit in cursul sedintei, iar spre finalul sedintei se afla in crestere cu 16,5%, scrie Mediafax.

Cotatia National Bank of Greece, cea mai mare institutie de credit din Grecia, a avansat cu 25%, urmata de Eurobank, in urcare cu 17,3%. Celelalte doua mari banci din Grecia, Alpha Bank si Piraeus Bank, au crescut cu 4,46%, respectiv 2,9%.

"Piata pare sa-si fi gasit echilibrul dupa scaderile puternice. Cumparatorii misca piata, in pofida debutului in scadere, iar asta a sustinut increderea pe toate segmentele pietei", a declarat traderul sef al Beta Securities, Takis Zamanis.

Cele mai mari patru banci din Grecia sunt prezente si in Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank sunt prezente sub brand propriu.

Citeste si:

Actiunile grupului telecom OTE au urcat cu 5,6%, dupa ce compania a anuntat rezultate financiare.

Tranzactiile de pe bursa de la Atena au fost reluate luni, dupa ce au fost inchise in urma cu cinci saptamani, in contextul masurilor pentru controlul capitalului impuse de autoritatile de la Atena.

Bancile din Grecia trebuie recapitalizate dupa ce in ultimele luni au inregistrat retrageri semnificative ale depozitelor de catre clienti, in timp ce portofoliul de credite neperformante a crescut. O eventuala recapitalizare ar dilua, insa, participatiile actualilor actionari.

Potrivit estimarilor Uniunii Europene, costul recapitalizarii s-ar situa la 10-25 miliarde de euro.

Sursa foto: burse, Shutterstock