Actionarii ATE Bank Romania vor discuta la 7 februarie schimbarea denumirii in Banca Romana de Credite si Investitii, dupa preluarea de catre Dorinel Umbrarescu a titlurilor detinute de Piraeus Bank Grecia, trecerea la sistemul de administrare dualist si vor vota membrii Consiliului de Supraveghere.

Grupul elen Piraeus Bank a finalizat la 19 decembrie vanzarea subsidiarei ATE Bank Romania catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, dupa ce tranzactia, pentru 93,27% din actiunile ATE Bank Romania, anuntata in aprilie, a primit toate avizele necesare, noteaza Mediafax. Piraeus Bank Romania a anuntat in noiembrie preluarea unei parti mari a clientilor din portofoliul ATE Bank Romania.

Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat in luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, in schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit. In cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, va fi supus aprobarii si actul constitutiv al bancii, modificat si actualizat in conformitate cu schimbarea structurii actionariatului, a formei de administrare si cu hotararile AGA.

In aceeasi zi, actionarii se reunesc si in Adunarea Ordinara pentru a desemna membrii Consiliului de Supraveghere, numiti pentru o perioada de patru ani, si a aproba remuneratia acestora pentru exercitiul financiar in curs, persoanele nominalizate fiind Roxana Moldovan - presedinte, Stefan Nanu si Valentina Siclovan - membri. Banca va fi administrata in sistem dualist, de catre Consiliul de Supraveghere si Directorat.

Marinel Burduja va conduce Banca Romana pentru Credit si Investitii din pozitia de presedinte executiv, secondat de Alina Pascu (membru al conducerii ATE), Dorin Badea (fost sef al Trezorerie UniCredit), Gabriel Arsene (fost Raiffeisen Bank) si Andrei Popovici (fost McKinsey) din pozitii de vicepresedinti.

Totodata, pozitia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al bancii va fi detinuta de Roxana Moldovan, fost vicepresedinte al RBS Romania. Din Consiliul de Supraveghere vor mai face parte Stefan Nanu, directorul Directiei Trezorerie din Ministerul Finantelor, si Valentina Siclovan, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor. Mandatul membrilor Driectoratului initial va fi de doi ani, ulterior urmand ca durata mandatelor sa fie de patru ani. La desemnarea membrilor ulteriori ai Directoratului, Consiliul de Supraveghere va stabili un director general si unul adjunct.

Potrivit actului constitutiv al bancii, care urmeaza sa fie aprobat, institutia de credit va avea sediul pe Bulevardul Grivitei nr. 24, in sectorul 1 al Capitalei. Banca dispune de un capital social de 37 milioane de lei, impartit in circa 185 milioane de actiuni nominative, cu valoarea nominala de 0,2 lei fiecare.
Dorinel Umbrarescu controleaza 93,27% din actiunile bancii, iar Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM are 3,83% din titluri. Din actionariat mai fac parte alte persoane fizice, cu 2,07%, si alte persoane juridice, cu 0,83%.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania. In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania. La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adica si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri