Fondul Proprietatea (FP) asteapta ca pretul petrolului sa inceapa sa creasca, pentru oportunitatea de listare a unei parti din actiunile OMV Petrom la Londra, a declarat managerul FP, Greg Konieczny, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Actiunile Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, care a obtinut pe 22 septembrie acordul actionarilor pentru listarea secundara la Londra, sunt tranzactionate la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, "fiind afectate mai mult decat ar trebui", a afirmat Konieczny intr-un interviu. "Nu cred ca are rost, la actualul nivel de evaluare a Petrom, sa ne gandim sa vindem actiuni, cel putin din perspectiva mea", a spus Konieczny.

Fondul Proprietatea, infiintat pentru despagubirea cetatenilor pentru proprietatile confiscate de comunisti, detine actiuni la cele mai mari companii din Romania si incearca sa obtina lichiditati prin vanzarea de active, pentru finantarea unor programe de rascumparari menite sa creasca pretul titlurilor proprii.

FP intentioneaza sa isi reduca detinerea la Petrom la sub 15%, de la nivelul actual de 19%, dar va tiune seama de conditiile din piata, a aratat Konieczny. Fondul este pregatit totodata sa reia discutiile cu Electrica, privind vanzarea participatiilor minoritare la distribuitorii de electricitate, dupa ce nu a reusit sa ajunga la un acord in aprilie, din cauza pretului, a spus seful FP.

"Se pare ca actionarii minoritari ai Electrica sunt interesati de tranzactie, ca si noi, dar cred ca discutiile pot incepe cu adevarat atunci cand ambele parti sunt pregatite sa intre in negocieri", a explicat el. Konieczny a mai spus ca in lipsa unor oferte publice initiale pe piata locala in acest an, Fondul ar putea solicita Guvernului sa ceara Enel si E.ON sa accepte listarea diviziilor locale, la care statul si FP sunt actionari minoritari.

Citeste si:
Metro a vandut lantul de hipermarketuri Real pentru un miliard de euro
Metro a vandut lantul de...

"Este si in interesul Guvernului sa aiba un pret ferm de piata pentru aceste detineri. Daca Enel si E.ON primesc o solicitare din partea Guvernului si bazata pe un acord de privatizare, nu pot spune nu", a aratat seful Fondului. Romania nu a reusit sa isi respecte angajamentele de a vinde cel putin trei companii la bursa in acest an, ca parte a acordului convenit cu FMI si Comisia Europeana, din cauza problemelor legale sau a pierderilor.

Acordul cu FMI si Comisia Europeana a expirat luna trecuta, iar Guvernul intentioneaza sa solicite institutiilor un nou acord, pana la sfarsitul acestui an. Konieczny a spus ca aceste intarzieri afecteaza planurile Fondului. "Este o mare problema. Pentru noi este o problema pentru ca daca piata de capital nu creste, Fondul va deveni tot mai mic", a explicat el.

Fondul insista si pentru listarea producatorului de sare Salrom, la care detine o participatie de 49%, iar statul restul de 51%. O noua adunare a actionarilor va avea loc in aproximativ 30 de zile, pentru a vota listarea, iar Konieczny spera ca Ministerul Econoiei sa accepte planul, dupa ce va primi unele informatii noi.

Citeste si:
Fondul Proprietatea rascumpara actiuni la un pret cu 10% peste piata
Fondul Proprietatea...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
OMV Petrom produce un nou combustibil pentru nave la Petrobrazi
Setari Cookie-uri