Cei zece reprezentanti ai Fed participanti la sedinta de politica monetara au decis in unanimitate ca dobanda cheie sa fie majorata de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima masura de acest tip din ultimii peste noua ani.

Dobanda de politica monetara a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de sapte ani. Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobanda cu discount aplicata imprumuturilor acordate bancilor comerciale prin intermediul facilitatii cu discount de la 0,75% la 1%.

Rezerva Federala a precizat ca va monitoriza cu atentie evolutia inflatiei si ca majorarile de dobanzi vor avea loc treptat, tinta pe termen lung pentru dobanda cheie fiind de 3,5%. Aceasta estimare a ramas neschimbata fata de prognoza din luna septembrie.

Oficialii bancii centrale se asteapta ca dobanda cheie sa ajunga la 1,375% la sfarsitul lui 2016, ceea ce ar implica patru majorari de catre un sfert de punct procentual. “Masura pune capat unei perioade extraordinare de sapte ani in care dobanda de politica monetara a fost aproape zero pentru a sustine redresarea economiei din cea mai grava criza financiara si recesiune de la Marea Depresiune”, a declarat presedinta Fed, Janet Yellen, intr-o conferinta de presa.

Ea a aratat ca in conditiile in care economia performeaza bine si este de asteptat ca aceasta evolutie sa continue, comitetul de politica monetara a considerat ca o crestere modesta a dobanzii cheie este adecvata. Yellen a recunoscut insa ca chiar si dupa aceasta majorare politica monetara a Fed va ramane relaxata.

”Indicatorii economici de dupa sedinta de politica monetara din octombrie a Fed au aratat ca activitatile economice avanseaza in ritm moderat. Cheltuielile de consum si investitiile companiilor au crescut in ultimele luni, iar situatia sectorului imobiliar se imbunatateste in continuare”, se arata in comunicatul Fed.

Citeste si:

Potrivit Fed, situatia continua sa se imbunatateasca si in cazul pietei muncii. Inflatia se afla insa cu mult sub tinta bancii centrale de aproape 2%, reflectand partial preturile scazute ale energiei si importurilor de alte marfuri.

”In general, tinand seama de evolutiile interne si internationale, comitetul de politica monetara al Fed considera ca riscurile legate de perspectivele economice si cele de pe piata muncii ca fiind echilibrate”, considera Fed.

In privinta inflatiei, banca centrala se asteapta ca indicatorul sa accelereze la 2% pe termen mediu, odata ce efectele tranzitorii ale scaderilor preturilor la energie si importuri se vor disipa, iar piata muncii se va intari.

Conducerea Fed va monitoriza in continuare evolutia inflatiei. La determinarea calendarului si dimensiunilor ajustarilor viitoare ale dobanzii cheie, Fed va evalua conditiile economice in functie de obiectivele referitoare la piata muncii si o inflatie de 2%.

Noile estimari economice ale Fed sunt aproape neschimbate fata de septembrie, cu o rata a somajului care ar urma sa scada la 4,7% si o crestere economica de 2,4% in 2016. Decizia Fed de majorare a dobanzii de politica monetara a fost anticipata de majoritatea analistilor.

Sursa foto: Wikimedia Commons