Acest fapt este reflectat in revizuirea marcanta a estimarilor Fed referitoare la nivelul dobanzilor. Dintre cei 17 membri ai consiliului de politica monetara, sase anticipeaza o singura majorare a dobanzii cheie in acest an. Pentru 2016, Fed continua sa anticipe doua cresteri ale dobanzilor.

Reprezentantii Fed au redus estimarile referitoare la cresterile de dobanzi pentru 2017 si 2018, anticipand numai trei majorari in fiecare din cei doi ani, fata de patru prognozate in martie.

In privinta economiei SUA, Fed anticipeaza un avans de 2% in 2016 si 2017, cu 0,1 puncte procentuale sub estimarea anterioara.
Yellen a atribuit in trecut nivelul scazut al dobanzilor unor factori negativi generati de criza financiara, cum ar fi nivelul scazut al creditelor ipotecare, sugerand ca vor disparea in timp.

Citeste si:

Miercuri, sefa Fed a sugerat existenta unor factori permanenti care ar putea mentine dobanzile scazute o perioada mai lunga de timp, cum ar fi productivitatea redusa si imbatranirea populatiei in SUA dar si in mare parte din lume.

In conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara, Yellen a vorbit despre faptul ca dobanzile ar putea fi mentinute la un nivel redus de factori care nu vor disparea rapid, dar care vor face parte ”din noua normalitate”.