Senatul american a aprobat nominalizarea lui Janet Yellen, in varsta de 67 de ani, la conducerea Rezervei Federale (FED), fiind prima femeie care prezideaza banca centrala, cea mai puternica din lume, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Janet Yellen a fost aleasa la conducerea FED cu 56 de voturi pentru si 26 impotriva. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizarii sale, criticand politica ultra-acomodanta a FED, sustinuta de Janet Yellen.

Ea a fost candidata favorita a numerosi economisti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, si a aripii stangi a partidului democrat, care s-a mobilizat in aceasta toamna impotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul sau consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor sai, Summers a ramas asociat valului de dereglementare financiara din anii 2000, pe cand era secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen este vicepresedinta FED incepand din 2010. Ea ii va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit in 2005 de republicanul George W. Bush si reconfirmat in 2009 de Barack Obama. Mandatul dureaza patru ani.

Ea va avea sarcina de a inaspri politica monetara americana, reducand gradual injectiile de lichiditati ale FED.
Yellen a pledat in favoarea mentinerii sprijinului FED pentru economie in contextul in care reluarea economica raminea fragila, iar rata somajului ridicata (7% in noiembrie).

Rezerva Federala a anuntat in decembrie ca ar putea creste rata cheie, mentinuta aproape de zero din 2008, din moment ce rata somajului va scadea la 6,5%.

"Declaratiile lui Yellen arata ca ea este pentru ca inflatia sa depaseasca rata tinta de 2%", a declarat republicanul Charles Grassley.
"Avem nevoie de cineva care sa se focalizeze pe un dolar puternic si o inflatie scazuta", a adaugat el, inainte de a vota impotriva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri