Fed mai are inca multe de facut pentru recuperarea pietei muncii si va continua politicile actuale privind inflatia si sprijinirea infiintarii de locuri de munca, se arata in textul unui discurs pe care presedintele bancii centrale, Janet Yellen, il va sustine marti in Camera Reprezentantilor.

"Chiar daca avansul economic s-a accelerat, recuperarea de pe piata muncii este departe de a fi completa. Sunt hotarata sa indeplinesc ambele componente ale mandatului nostru: sa ajutam economia sa revina la un nivel adecvat de angajare si sa readucem inflatia la 2%, asigurandu-ne in acelasi timp ca nu ramane perioade indelungate semnificativ peste sau sub acest nivel", a afirmat Yellen in textul unui discurs pregatit pentru audierea in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor. Textul discursului a fost publicat inainte ca Yellen sa-l sustina, scrie Mediafax.

Yellen, 67 de ani, sustine primul discurs in Camera Reprezentantilor ca presedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), dupa ce a preluat conducerea Fed la inceputul lunii februarie de la predecesourul sau, Ben Bernanke.

Fed se afla in proces de reducere a programului de cumparare de obligatiuni prin care a sustinut economia americana, dar si pietele de capital la nivel global. Achizitiile au fost reduse de la 85 de miliarde de dolari lunar la 65 de miliarde de dolari prin doua decizii consecutive de scadere cu cate 10 miliarde, in decembrie si ianuarie. Yellen a reiterat perspectiva Fed pentru noi reduceri in "pasi masurati" si a adaugat ca achizitiile de active nu se afla "pe un curs prestabilit".

Pretul titlurilor emise de Trezoreria SUA a scazut, iar piata futures a ramas pe crestere, dupa publicarea textului discursului.

Citeste si:
Guvernul roman vrea sa aduca 30.000 de muncitori asiatici
Guvernul intentioneaza sa...

Presedintele Fed vorbeste in Camera Reprezentantilor la numai cateva zile dupa ce un raport al autoritatilor americane a aratat ca somajul a scazut aproape de un nivel luat in calcul anterior de Fed pentru cresterea dobanzilor. Numarul de locuri de munca infiintat a fost insa mai redus decat anticipau analistii.

Rata somajului luata separat nu este un indicator adecvat al situatiei pietei muncii, a spus Yellen.

"Persoanele care nu au locuri de munca de mai mult de sase luni continua sa reprezinte o parte semnificativa a somerilor, iar numarul celor care lucreaza part time, desi ar vrea o slujba cu norma intreaga, ramane foarte ridicat. Aceste observatii subliniaza ca este important sa se ia in calcul nu doar rata somajului cand este evaluata situatia pietei muncii din SUA", a afirmat ea.

Fed "urmareste cu atentie" volatilitatea de pe pietele financiare, iar situatia actuala nu prezinta un risc substantial pentru perspectiva economica a SUA, a declarat Yellen.

Citeste si:
Statul poate incasa 10.000 lei/an de la fiecare roman bun de munca
Statul ar incasa cel putin...

Fed s-a angajat in decembrie 2012 sa mentina dobanda de politica monetara aproape de zero cel putin atata timp cat somajul se situeaza peste 6,5%. La sedinta de politica monetara din decembrie anul trecut, banca a intarit aceasta afirmatie, afirmand ca dobanda va ramane aproape de zero mult timp dupa ce somajul va cobori sub 6,5%. Yellen a reiterat aceasta strategie.

Somajul a scazut de la 6,7% in decembrie la 6,6% in ianuarie, minimul incepand din octombrie 2008, a anuntat saptamana trecuta Departamentul Muncii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Trei idei pentru a gasi cei mai buni candidati din piata muncii