Istoric una dintre cele mai bune luni din an, ianuarie iese din tipare in 2016, calculele analistilor fiind date peste cap de inca o serie de stiri negative venite din China. Bursa de Valori Bucuresti are cel mai slab inceput de an din 2009 si pana in prezent, in China pietele de actiuni s-au inchis prematur pentru a doua oara in ultimele patru zile, iar petrolul a coborat la 32 de dolari, cu perspective de a ajunge la chiar 30 de dolari, potrivit anumitor analisti.

Piata de actiuni romaneasca a scazut in cele patru sedinte din acest an cu 3,4% pe indicele BET, in conditiile in care in anii anteriori primele zile de tranzactionare din ianuarie erau mai degraba dominate de optimism. Ultima data cand Bursa de Valori Bucuresti a scazut chiar mai mult a fost la inceputul lui 2009, adica la nici cateva luni distanta de toamna lui 2008 – punctul culiminant al crizei financiare globale.

“Avand in vedere ca adancimea pietei locale este destul de slaba si sunt ordine de cumparare destul de putine, riscul sa vedem o cadere de amploare pe termen scurt ramane unul ridicat. Daca lucrurile degenereaza in China si pe pietele internationale, se va simti o presiune mai mare si in Romania. Nu as merge insa direct pe aceasta varianta in T1, deoarece cotatiile actiunilor romanesti sunt destul de atractive la cumparare si cred ca investitorii care se aflau in asteptare vor incerca sa profite de acest lucru”, este de parere Mihai Alexa, analist in cadrul Societatii de Administrare a Investitiilor Broker Cluj.

Joi, Bursa de Valori Bucuresti a inchis cu o scadere de 0,6% pe BET si de 0,7% pe indicele blue chip BET-XT.

An Evolutie BET in primele patru sedinte din an (%)
2016 -3,4
2015 -0,3
2014 0,8
2013 7
2012 0,8
2011 5,2
2010 6,5
2009 -7

Evolutia pietelor externe va ramane factorul determinant pentru piata locala, considera analistii casei de brokeraj Tradeville, care subliniaza totodata ca investitorii ar trebui sa se obisnuiasca cu gandul ca randamentele din anii precedenti vor fi dificil de repetat.

“Pietele de capital din intreaga lume nu sunt pregatite probabil pentru o schimbare decisiva a trendului ascendent din ultimii ani, dar a face investitii profitabile pe aceste piete se va dovedi tot mai dificil. (...) Evolutia buna a Romaniei la nivel macro ar trebui sa ajute Bursa de Valori Bucuresti, inclusiv pe segmentul bunurilor de consum. Totusi, in opinia noastra, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui sa fie cel impus de pietele din UE si SUA”, se mentioneaza intr-un raport Tradeville.

Caderea pietelor de actiuni a venit ca urmare a temerile investitorilor privind o incetinire a economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global. Banca centrala a Chinei a redus semnificativ referinta yuanului joi, starnind igrijorare ca apeleaza la aceasta masura pentru a-si sustine exporturile.

Deprecierea monedei a cauzat panica pe bursele din Shanghai si Shenzhen, care au scazut cu aproximativ 7% si au declansat, astfel, pentru a doua oara in aceasta saptamana, un mecanism care opreste tranzactiile pentru tot restul zilei, cu scopul de a limita volatilitatea.

In Europa, Bursa din Londra a pierdut 1%, Bursa din Varsovia a coborat cu 2,6%, iar indicele german DAX a suferit o corectie de 2,2%.

De asemenea, pretul petrolului a scazut joi cu pana la 6%, la un minim al zilei de 32,16 dolari pe baril. Petrolul Brent va ajunge la paragul de 30 de dolari in urmatoarele zece zile, estimeaza analistii bancii nipone Nomura, in timp ce specialistii grupului elvetian UBS considera ca pretul ar putea cobori chiar si sub 30 de dolari in acest interval.

Pesimistii “de serviciu” isi fac din nou datoria. George Soros: “Situatia de acum imi aduce aminte de criza din 2008”

Bursele din toata lumea au pierdut aproximativ 2,5 trilioane de dolari in acest an, actuala situatie fiind similara celei din anul de criza 2008, considera miliardarul George Soros.

“China are o problema majora de ajustare. As spune ca este echivalentul unei crize. Cand ma uit la pietele financiare vad o provocare serioasa, care imi aduce aminte de criza pe care am avut-o in 2008”, a declarat Soros, citat de Bloomberg.

Declaratia lui Soros nu este insa tocmai o noutate, acesta avertizand cu privire la posibilitatea unei catastrofe financiare precum cea din 2008 si la o conferinta ce a avut loc in Washington in 2011. Cunoscutul speculator declarase la acel moment ca Grecia si criza datoriilor din aceasta tara este mai serioasa decat criza din 2008.

Saxo Bank: Cand China crestea cu 100% lumea spunea ca e o nebunie. Acum de ce trebuie sa ne panicam?

Nu toti expertii din pietele financiare sunt la fel de pesimisti precum Soros in aceasta perioada. Peter Garnry, head of equity strategy in cadrul Saxo Bank, subliniaza ca „atunci cand piata chineza de actiuni a crescut cu 100%, toata lumea a ras si a spus ca e o nebunie, iar acum ne panicam si spunem ca avem de a face cu o criza”.

“Ei bine, nu cred ca este o criza. Nu cred ca datele macro au transmis vreun semnal in acest sens – si ma refer la turbulentele pe care le simtim pe pietele de actiuni din statele dezvoltate. Cred ca avem comenzi interne in industria manufacturiera din Germania foarte robuste si o imbunatatire a cererii la export – sunt, practic, cele mai bune date din ultimele doua luni. Avem date bune si pe piata muncii, atat in SUA, cat si in Europa. Datele din retail sunt solide pe ambele continente, de asemenea. Prin urmare, cred ca este o reactie exagerata la aceste miscari de pe piata din China”, spune Peter Garnry.

Acesta este de parere ca in prezent s-a intrat in faza finala a unui “sell-off”, care, atunci cand se va incheia, va genera oportunitati de crestere pentru actiuni, in special in Europa, actiuni care vor fi in acel moment foarte ieftine.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri