Mai putin de o jumatate de ora – atat au stat deschise bursele chineze in sedinta de joi inainte ca tranzactionarea sa fie oprita din cauza scaderilor de amploare. Si bursele din Europa au deschis pe minus, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) urmand de asemenea tendinta internationala.

Bursele din China s-au inchis la ora locala 9:59, adica la 29 de minute dupa deschiderea de joi, in conditiile in care indicele CSI 300 scazuse cu peste 7%. Tranzactionarea fusese oprita si anterior, cand indicele scazuse initial cu 5%. Bursele din China sunt in mod normal deschise intre orele 9:30 si 15:00, cu o pauza de 90 de minute.

“Cu totii vorbim despre faptul ca astazi plecam mai devreme de la munca si suntem fericiti. Aceasta este cea mai scurta zi de tranzactionare”, a declarat analistul Hou Yi, de la firma de brokeraj chineza Dongxing Securities, citat de Bloomberg.

Presiunea la vanzare pe bursele din China a crescut puternic joi, in linie cu deprecierea yuanului, care a coborat la minimul incepand din februarie 2011. Scaderea yuanului a antrenat rapid deprecierea altor valute din regiune, din cauza temerilor investitorilor ca actiunea Beijingului ar putea determina si partenerii comerciali ai Chinei sa apeleze la depreciere competitiva a monedei.

Banca centrala a Chinei a surprins joi din nou pietele financiare stabilind o rata de referinta pentru yuan la 6,5646 yuani pentru un dolar, minimul incepand din martie 2011

Pe Bursa de Valori Bucuresti toti indicii erau in scadere dupa prima ora de tranzactionare, cel mai mare minus fiind notat in dreptul BET-NG, indicele care urmareste evolutia companiilor din energie. De asemenea, BET, indicele celor mai tranzactionate actiuni, pierdea 1,7%, o evolutie identica fiind notata si in dreptul indicelui blue-chip BET-XT.

In Europa, DAX-ul german scadea cu 2,7%, indicele polonez WIG 20 era in coborare cu 2,4% la deschidere, in vreme ce piata britanica pierdea 0,7%.

Sursa grafic: Bloomberg

Sursa foto: Shutterstock / Frame China

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri