Intentia listarii a fost confirmata intr-un interviu pentru The Economist si de printul saudit Mohammed bin Salman, al doilea în cadrul succesiuni la tronul Arabiei Saudite.

Stirea este privita cu incertitudine de catre expertii din industria financiara, in primul rand datorita faptului ca Aramco este o companie foarte putin transparenta, adevarata valoare a acesteia fiind un mister. De asemenea, pretul petrolului se afla la minimele ultimului deceniu, momentul ofertei publice initiale (IPO) nefiind unul prielnic. Anumiti bancheri consultati de Bloomberg spun ca posibilitatea IPO-ului a fost discutata in trecut doar ca o gluma.

Aramco ar putea sa valoreze intre 1 trilion si 10 trilioane de dolari, potrivit analistilor de la Capital Economics, devenind astfel compania cu cea mai mare capitalizare din lume. Pentru comparatie, Apple este in prezent evaluata la 534 miliarde dolari. Ultimul IPO mamut din industria petroliera a avut loc acum un deceniu, fiind realizat de rusii de la Rosneft (10 mld. dolari).

Citeste si:

Chiar si daca Arabia Saudita va decide sa listeze doar o mica parte din actiunile Aramco, IPO-ul ar putea sa depaseasca usor listarea Alibaba de anul trecut, “Amazon-ul” Chinei reusind sa stranga de pe bursa 25 mld. dolari.

Este putin probabil ca producatorul petrolier sa se listeze pe una dintre marile burse ale lumii, avand in vedere ca o asemenea mutare ar obliga statul arab sa ofere mai multe detalii despre rezervele si productia Aramco, informatii considerate secrete de stat.

Sursa foto: Shutterstock