Turgay Ozaner si colegii sai de la compania de administrare a investitiilor Istanbul Portfolio incearca de luni de zile sa afle identitatea traderului necunoscut, pe care investitorii din piata il numes “tipul” (“the dude”), fara a avea insa succes. Traderul schimba constant firma de brokeraj prin intermediul careia face tranzactii, cel mai recent intermediar care a beneficiat de pe urma acestuia fiind Yatirim Finansman, firma care a devenit de departe cel mai mare cumparator de pe bursa.

“Nimeni nu stie nimic sigur… si totusi ne aflam in Turcia, unde de obicei totul se stie”, a declarat Turgay Ozaner.

Clientii unei banci europene care opereaza in Turcia au incetat sa mai adopte pozitii short pe Bursa din Istanbul dupa ce au ajuns la concluzia ca investitorul foloseste algoritmi de tranzactionare. De asemenea, alti investitori evita bursa turca pana cand situatia nu este clarificata.

Citeste si:

Rulajul mediu zilnic al Bursei din Istanbul a urcat cu 8% in acest an datorita tranzactiilor “tipului”, in comparatie cu o scadere de 15% a lichiditatii pe Bursa din Varsovia si de 27% pe Bursa din Moscova. De asemenea, principalul indice al pietei din Istanbul a urcat cu 13% in 2015, depasind bursele din Polonia si Rusia.

Firma de brokeraj Yatirim Finansman, care acum doi ani avea o cota de nici 2% din piata, intermediaza in prezent majoritatea tranzactiilor care se fac zilnic. In sedinta din 22 februarie, de exemplu, Yatirim Finansman a plasat ordine de cumparare in valoare de 167 mil. dolari, de 15 ori mai mult decat Merrill Lynch, al doilea cel mai activ broker din ziua respectiva.

Sursa foto: Shutterstock / Sfio Cracho