Inlocuirea in acest an a distributiilor de dividende SIF Banat-Crisana (SIF1) cu un program de rascumparari de titluri nu ar trebui sa dezamageasca actionarii, in conditiile in care aceasta varianta va fi mai avantajoasa pentru detinatorii de titluri SIF1, considera Bogdan Dragoi, directorul general si presedintele societatii. Acesta nu crede ca desfasurarea simultana a unui program de rascumparari si a distributiilor de dividende ar fi sustenabila.

Administratorii SIF Banat-Crisana le vor propune actionarilor in AGA din aprilie demararea unui program de rascumparare de actiuni ce vizeaza 5,6% din titlurile societatii, in vreme ce profitul din 2015 va fi trecut la rezerve. Anterior, Dragoi se declarase un sustinator al distributiilor de dividende facute “intr-un mod corect si sustenabil”, iar in piata se anticipase ca societatea va acorda dividende in acest an, analistii casei de brokeraj Intercapital mizand pe o distributie de 0,0825 lei/actiune (randament circa 5,6%).

Anuntul potrivit caruia dividendele ar putea sa fie inlocuite anul acesta cu un program de rascumparari a declansat o reactie initiala negativa pe actiunile SIF Banat-Crisana, care la jumatatea sedintei de marti scadeau cu 2,2%, intr-o piata care scadea per ansamblu cu 0,7%.

“Am considerat ca un program de rascumparari reprezinta in prezent cea mai avantajoasa varianta pentru actionari, acesta fiind motivul pentru care am inlocuit distributiile de dividende. Rascumpararile le vor permite actionarilor sa isi vanda titlurile in cadrul programului daca au nevoie de cash, sau sa ramana in actionariatul SIF1 si sa isi mareasca participatia dupa anularea titlurilor rascumparate. De asemenea, prin programul de rascumparari vom reduce discountul la care se tranzactioneaza SIF Banat-Crisana, acesta fiind un alt obiectiv al societatii. Sa nu uitam si faptul ca atunci cand distribuim dividende un procent de aproximativ 30%, aferent actionarilor inactivi - care nu si le incaseaza, ramanea blocat”, a declarat Bogdan Dragoi.

Directorul SIF1 nu a vrut sa comenteze posibilitatea ca societatea sa desfasoare si o oferta de cumparare de actiuni SIF Banat-Crisana, in vederea accelerarii programului, pe modelul lansat in trecut de Fondul Proprietatea (FP): “Actionarii vor decide in AGA orice in acest sens. De asemenea, daca in AGA se va hotari o alta forma de distributie a profitului, vom respecta decizia”, a mentionat Dragoi.

Actiunile SIF Banat-Crisana se tranzactionau la sfarsitul lui decembrie 2015 la un discount de 49,3% fata de valoarea activelor nete (VAN), cifre similare inregistrandu-se si in cazul celorlalte patru societati de investitii financiare. In ultimii ani si Fondul Proprietatea a desfasurat programe de rascumparare avand ca obiectiv declarat reducerea discountului fata de VAN.

“Eu nu promit actionarilor ca pretul actiunilor va creste datorita rascumpararilor, insa am considerat ca aceasta este o alternativa buna si avand in vedere lipsa majora de lichiditate din piata. Prin acest program speram sa tinem interesul ridicat pentru titlurile SIF1”, spune Dragoi.

Intrebat despre posibilitatea ca SIF Banat-Crisana sa desfasoare in 2016 atat un program de rascumparari cat si o distributie de dividende, seful SIF1 a declarat ca aceasta varianta este “complet nesustenabila, deoarece cash-ul din profit va folosit pentru rascumparari”.

Program de rascumparare al SIF Banat-Crisana vizeaza maxim 30.849.268 actiuni. Avand in vedere cotatia de 1,52 lei/titlu inregistrata pe bursa marti pe bursa, SIF Banat-Crisana ar urma sa cheltuiasca 46,8 mil. lei pentru desfasurarea programului, adica 62% din profitul net de 75,3 mil. lei din 2015.

Administratorii SIF Banat-Crisana spun ca pretul minim pe care il vor plati pentru o actiune este de 0,5 lei/titlu, in vreme ce pretul maxim este de 3,15 lei/actiune. In aceste conditii, valoarea minima a programului de rascumparari este de 15,4 mil. lei, in vreme ce valoarea maxima este de 97,1 mil. lei.

Un procent de 93,5% din actiunile cumparate vor fi anulate, capitalul social urmand sa fie redus, iar restul de 6,5% vor fi distribuite angajatilor si conducerii SIF1.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri