"Acest proces de reechilibrare se petrece deja. Marile companii energetice globale au luat masuri de reducere a productiei, au renuntat la anumite proiecte de dezvoltare, indeosebi in zonele cu costuri ridicate de productie (cum e zona arctica sau platformele marine in apele de mare adancime) si au amanat demararea altor explorari", a mai spus Vasile Iuga, potrivit Mediafax.

In opinia lui, este foarte dificil de facut o prognoza a evolutiei pretului titeiului, mai ales in actuala perioada de mare volatilitate. Insa tinand cont de faptul ca la nivel macro-economic nu se intrevede o recesiune globala, ci dimpotriva, o crestere economica este de asteptat sa vedem o stabilizare a pretului. "Este posibila chiar o usoara majorare a pretului in a doua jumatate a acestui an, pe masura resorbirii cantitatilor excedentare de titei din piata globala", a precizat Vasile Iuga.

Ieftinirea carburantilor pe fondul prabusirii barilului de petrol a fost principalul factor care a dus la revenirea cererii dupa mai multi ani de scadere. Vanzarile de carburanti au crescut anul trecut in volum cu 9%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), impulsionate de cererea de motorina. Pe de alta parte, valoarea vanzarilor din cele peste 2.000 de benzinarii din Romania a ramas stabila, la circa 9 mld. euro, pe fondul scaderii semnificative a preturilor la pompa.

Sursa foto: Signature Message / Shutterstock