Temerile legate de perspectivele de crestere ale economiei globale, cresterea volatilitatii pietelor, prabusirea pretului petrolului si turbulentele de pe pietele de capital au contribuit la acest debut lent al anului 2016.

Cu oferte publice initiale foarte sensibile la volatilitatea pietelor si un sentiment economic general negativ, primul trimestru 2016 a fost caracterizat de o atitudine de expectativa si de analiza a zonelor de business conexe, cu emitenti care asteapta imbunatatirea conditiilor de piata sau cauta alternative la IPO, cum ar fi fuziunile si achizitiile, zona care, desi e departe de performantele fantastice din 2015, pare a fi in forma mai buna decat cea a IPO, cu un declin mai putin abrupt al activitatii.

Abordarea de tipul "asteptam sa vedem ce se intampla" este evidentiata de prabusirea, la nivel global, a ponderii ofertelor publice initiale sustinute de fondurile private de capital si de fondurile cu capital de risc (in scadere cu 80% in perioada T1 2015-T1 2016 dupa numarul de tranzactii).

Citeste si:

"In climatul actual, atat companiile pregatite pentru IPO, cat si investitorii potentiali cauta, de fapt, un refugiu in fata vremurilor economice sumbre si volatile, asteptand o imbunatatire a perspectivelor. Acest fapt explica de ce au existat mai multe oferte amanate in primul trimestru al acestui an fata de primul trimestru al anului trecut, de ce au scazut dimensiunile tranzactiilor si de ce sponsorii financiari trag de timp in vederea imbunatatirii conditiilor de exit, fapt care intotdeauna indica cu certitudine faptul ca acesti sponsori cred ca urmeaza vremuri mai bune", mentioneaza Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader.

Piata principala a Bursei din Londra, precum si piata secundara - AIM, au fost principalele piete din regiune pentru IPO-uri in T1 2016. London Stock Exchange a concentrat astfel 47% din listarile de la nivel european si a gazduit doua din cele mai mari cinci emisiuni la nivel global in 2016, ca urmare a faptului ca afacerile bine evaluate, adesea sprijinite de fonduri private de capital, continua sa atraga interesul investitorilor si sa furnizeze performante solide post-tranzactie.

„Exista motive pentru care ne putem astepta ca trimestrele care urmeaza sa aduca o imbunatatire a activitatii IPO. Din perspectiva economica, Rezerva Federala americana este asteptata sa isi modereze ratele dobanzilor, in timp ce ECB a lansat noi stimuli monetari la inceputul lui martie. Si China si-a relaxat politica monetara printr-o reducere suplimentara a ratelor, si este de asteptat sa reactioneze la incetinirea perspectivelor de crestere economica prin alte masuri de sprijin. De asemenea, autoritatile chineze elaboreaza in prezent masuri specifice de sprijinire a pietei IPO, inclusiv un regim de compensare menit sa previna fraudele in cazul IPO”, concluzioneaza reprezentantii EY.

Sursa infografic: EY