Un total de 11 companii romanesti, cu afaceri cumulate de 3,4 miliarde lei (750 mil. euro) in 2015, au fost remarcate de reprezentantii London Stock Exchange (LSE), operatorul burselor din Londra si Milano, care le-a plasat intr-un top al IMM-urilor europene cu cele mai bune perspective de crestere. Capul de afis este Astra Rail Industries, companie controlata de germanul Thomas Manns, care a preluat cunoscutul producator de vagoane din perioada comunista Astra Vagoane Arad (anterior intrat in insolventa).

“In timp ce companiile de stat si marile companii in general nu au creat noi locuri de munca in ultimii ani, aceste companii (n.red. IMM-urile) angajeaza si cresc intr-un ritm incredibil. In plus, avand in vedere ca prin definitie aceste companii sunt inovatoare, noile locuri de munca generate sunt de obicei mai bine platite si adresate persoanelor cu pregatiri superioare, ajutand astfel tinerii europeni sa obtina viitorul economic mai bun pe care il merita”, mentioneaza Xavier Rolet, director general LSE Group, referindu-se la cele 1.000 de IMM-uri europene identificate de grupul britanic.

Analiza LSE vine intr-o perioada in care Bursa de Valori Bucuresti incearca, fara foarte mare succes, sa atraga companii private in piata principala dar si in piata AeRO, adresata firmelor de mici dimensiuni. Anul trecut, Bursa din Londra a inclus in platforma proprie Elite o serie de companii romanesti nelistate, printre care si furnizorul de servicii software Arobs Transilvania.

Retail jobs

Cititi in continuare care sunt cele 11 IMM-uri romanesti selectate de britanici si in ce domenii activeaza acestea

Astra Rail Industries

 • Afaceri 2015: 609,8 mil. lei
 • Profit 2015: 57,3 mil. lei

Germanul Thomas Manns a preluat activele fabricilor Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal si Meva Turnu Severin dupa ce acestea au intrat in insolventa in 2010. Astra Rail Industries are in prezent fabrici de vagoane in toate cele trei orase mentionate anterior. Compania avea 2.452 salariati in 2015.

Brise Agricultura

 • Afaceri 2015: 1,11 mld. lei
 • Profit 2015: 826.201 lei

Brise a inregistrat anul trecut cea mai mare cifra de afaceri dintre companiile selectate de LSE – 1,11 miliarde lei. Compania de agro-business are capital 100% romanesc si detine puncte de lucru in Romania, Bulgaria, Serbia si Italia. Brise Agricultura are 650 de angajati in toate tarile in care este prezenta.

Citeste si:
Andreea Stanescu este noul manager al biroului LSEG din Bucuresti
Andreea Stanescu este noul...

Eurotex Company

 • Afaceri 2015: 91,3 mil. lei
 • Profit 2015: 6,19 mil. lei

Eurotex Company este un producator de textile din Iasi care in ultimii ani a avut printre clienti cunoscutii retaileri de fashion Zara si Mango. Compania infiintata in 1991 produce lunar aproximativ 400.000 de articole de imbracaminte.

Energy Distribution Services

 • Afaceri 2015: 226,6 mil. lei
 • Profit 2015: 347.000 lei

Energy Distribution Services este un furnizor de energie electrica si de gaze naturale. Compania a obtinut licenta Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la inceputul anului 2009 iar in 2014 a obtinut licenta de distributie de gaze naturale.

Expert One Research

 • Afaceri 2015: 192,1 mil. lei
 • Profit 2015: 2,5 mil. lei

Expert One Research este un dezvoltator si distribuitor de servicii si solutii integrate de arhivare electronica, managementul documentelor, captura de date din formulare, workflow, servicii de conversie a arhivelor fizice si servicii de procesare date din Romania. Compania a implementat sisteme software in companii si institutii de stat, din diverse sectoare de activitate. Potrivit Rise Project, Expert One Research a castigat licitatia organizata anterior de Autoritatea Electorala Permanenta pentru softul care trebuia sa detecteze posibilele nereguli de la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Citeste si:
Abonamentele MedLife pot fi cumpărate și din aplicația BCR, George
Abonamentele MedLife pot fi...

G&A Fruit Business

 • Afaceri 2015: 139,4 mil. lei
 • Profit: 438.000 lei

G&A Fruit Business are ca principal domeniu de activitate importul si distributia de legume si fructe, insa in ultimii ani compania s-a specializat pe importul si distributia de banante.

Infotreat

 • Afaceri 2015: 82,5 mil. lei
 • Profit 2015: 5,1 mil. lei

Infotreat ofera servicii de consultanta in afaceri si marketing, suport logistic si de IT&C la pentru sprijinirea dezvoltarii afacerilor sau pentru optimizarea solutiilor de afaceri deja existente.

Nutrirom

 • Afaceri 2015: 64,1 mil. lei
 • Profit 2015: 40.000 lei

Nutrirom este un producator de furaje si dezvoltator de ferme din zona Moldova.

Pharmnet Plus

 • Afaceri 2015: 148,5 mil. lei
 • Profit 2015: 8,9 mil. lei

Pharmnet Plus, companie cu capital integral romanesc infiintata in 2009, importa, distribuie (angro) si exporta produse farmaceutice.

Citeste si:
Comisia Europeană va da bani pentru regenerarea pădurilor României
Comisia Europeană va da bani...

Rodbun Grup

 • Afaceri 2015: 148,5 mil. lei
 • Profit 2015: 8,9 mil. lei

Rodbun Grup este o companie de agro-business care ofera fermierilor romani o serie de servicii ce variaza de la depozitarea produselor, la consultanta si finantarea lucrarilor agricole.

Trend Energy

 • Afaceri 2015: 381,9 mil. lei
 • Profit: 1,4 mil. lei

Trend Energy este una dintre companiile atipice selectate de LSE. Compania vinde biocombustibili, iar anul trecut a reusit sa atinga o cifra de afaceri de 381,9 mil. lei avand doar patru angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri