Piata este sustinuta si de asteptarile ca Japonia sa anunte din nou masuri de stimulare a cresterii economice. Majoritatea analistilor intervievati de Reuters se asteapta ca Banca Angliei sa reduca dobanda de politica monetara pentru prima oara in ultimii sapte ani, la un nou minim de 0,25%, de la nivelul de 0,5%.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a declarat ca nu este un fan al dobanzilor negative practicate de Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei, astfel ca amploarea si tipul masurilor vizate de banca centrala britanica sunt in centrul atentiei pietelor financiare.

Lira sterlina este in crestere la 1.3220 dolari pe unitate de anuntul Bancii Angliei, care va avea loc la ora 11.00 GMT, sub nivelul de 1,3340 dolari pe unitate atins miercuri, dupa ce Theresa May a fost instalata in functia de premier al Marii Britanii.

Citeste si:

Indicele MSCI, care include bursele din 46 de tari, este la cel mai ridicat nivel al ultimelor opt luni. Indicele pan-european Stoxx 600 este in urcare cu 0,8%, dupa un avans de 1,1%, prin care au atins cel mai ridicat nivel dupa referendumul britanic din 23 iunie.

Indicele londonez FTSE 100 este in crestere cu 0,8%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,35%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,96%. La Milano, indicele FTSE MIB avanseaza cu 1,27%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,74%

Sursa foto: Shutterstock