Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reusit sa atraga de la populatie o suma totala de 735,2 mil. lei prin emisiunea de titluri de stat adresata persoanelor fizice, editia Centenar. Valoarea totala a subscrierilor a depasit de peste sapte ori oferta initiala pe care statul o facuse si care era de 100 mil. lei.

O persoana a subscris in medie obligatiuni in valoare totala de 32.500 lei, cu mult peste valoarea minima de 100 lei necesara achizitiei unui singur tilu. Oferta a inregistrat 22.601 ordine.

Persoanele fizice interesate de cumpararea titlurilor de stat ale editiei Centenar, au putut subscrie pana la sfarsitul saptamanii trecute, cu respectarea plafonului maxim de 100.000 de lei pentru un singur investitor. Desi initial valoarea totala a ofertei era de doar 100 mil. lei, MFP a decis sa satisfaca intreaga cerere. Dobanda este de 2,15% pe an si se va incasa anual, astfel ca pentru un titlu de 100 lei, posesorul primeste in contul pe care l-a indicat 2,15 lei pe an.

Titlurile sunt listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), astfel ca detinatorii care vor sa isi vanda obligatiunile pana la atingerea maturitatii vor putea sa faca acest lucru direct pe piata de capital. Pretul de listare al unui titlu este de 100 de lei, insa acesta poate fluctua pe bursa, devenind mai mare sau mai mic.

Prin aceasta emisiune de titluri de stat, Ministerul Finantelor Publice marcheaza Centenarul Unirii. Titlurile de stat care vor avea scadenta in anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Dobanzile si castigurile de capital (dintr-o eventuala vanzare pe bursa la un pret mai mare) realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de stat prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile.

Statul va organiza o loterie aniversara in 2018, in cadrul careia 100 de persoane care detin titluri vor castiga cate un premiu de 1.000 de lei, indiferent de numarul de titluri pe care il detin.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri