Prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si in fata premierului Dacian Ciolos si a ministrului Finantelor Anca Dragu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a mustrat reprezentantii si membrii BVB, carora le-a transmis ca “au prea multe privilegii”.

“Suntem la sfarsitul unui ciclu: am inceput faimoasa lege a celor 8 bariere, am continuat cu simplificarea tranzactiilor pe bursa, am redus cat am putut cheltuielile, am reglementat tot ce poate fi reglementat la bursa, inclusiv vanzarile in lipsa. De asemenea, Guvernul a contribuit cu emisiuni de obligatiuni si emisiuni de actiuni, dar nu putem sa aratam la nesfarsit cu degetul catre altii, sa mai asteptam Hidroelectrica sau alta emisiune ca sa relansam piata de capital romaneasca”, a declarat Misu Negritoiu la startul sedintei bursiere de vineri, care a marcat listarea pe bursa a unei emisiuni de 735 mil. lei de titluri de stat pentru populatie.

Seful ASF a facut astfel referire la faptul ca Bursa de Valori Bucuresti nu a mai reusit din 2008 sa atraga companii private in piata principala, in acest interval de timp singurele listari noi si chiar si oferte secundare de actiuni fiind realizate de statul roman. In prezent, investitorii dar si oficialii BVB asteapta listarea Hidroelectrica, companie de mari dimensiuni care ar putea ajuta piata locala sa fie promovata de catre agentiile de rating la categoria de piete emergente.

Ne-am propus ca obiectiv atingerea statutului de piata emergenta. Invit actionarii, administratorii si executivii BVB sa se gandeasca si la un program de reformare a bursei, institutional, pentru ca nu mai au ce sa astepte de la altii. Sunt lucruri care trebuie revazute, care tin de propria directie a bursei; trebuie revazuta si platforma de costuri… sunt prea multe privilegii pentru membrii bursei in comparatie cu altii - Misu Negritoiu

Aproape o treime din incasarile ASF au provenit anul trecut de la fondurile de investitii si casele de brokeraj care activeaza pe BVB. Sursa principala a incasarilor este o cota lunara de 0,0078% din activul net platita de organismele de plasament colectiv (Fondul Proprietatea, SIF-uri si fonduri de investitii). Cota a fost redusa in 2014 de la un nivel de 0,008333%. ASF percepe de asemenea si 0,06% din orice tranzactie de cumparare facuta pe Bursa de Valori Bucuresti. Nivelul este mai mare decat cel de 0,04% perceput de BVB la cumparare.

“Acesta este momentul de reconsiderare a activitatii bursei in ansamblu, pentru ca nu va putea domnul premier sa vinda de fiecare la fiecare emisiune pe bursa. Ce avem acum este doar un exemplu si o lectie de invatat; de-aici trebuie sa ajungem la lucruri mult mai sustenabile. Sunt programe de marketing care trebuie activate, trebuie roadshow-uri pentru emisiuni de obligatiuni de stat si municipale, cum am facut anul trecut. Bursa insasi trebuie sa fie implicata”, a concluzionat Misu Negritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri