JPMorgan anticipeaza ca S&P 500, unul dintre principalii indici ai bursei americane, va inchide anul la un nivel de 2.000 de puncte, cu aproximativ 6% mai putin fata de cotatiile actuale, scrie CNBC. Estimarea JPMorgan este cea mai pesimista facuta de una dintre marile banci de pe Wall Street in prezent.

Lakos-Bujas considera ca dupa doua luni de volatilitate foarte redusa pe bursa, investitorii au intrat intr-o stare de acalmie, iar o revenire a volatilitatii ar putea duce la vanzari semnificative de actiuni.

Iesirile de capital nu ar avea loc imediat, spune Dubravko Lakos-Bujas, insa un val initial de vanzari ar putea sa se amplifice din cauza cresterii aversiunii fata de risc si formarii unui sentiment negativ in piata. Investitorii sunt deja precauti iar evaluarile actiunilor sunt deja generoase. “As astepta o serie de corectii, dupa care as incerca sa profit de acestea”, a mai adaugat reprezentantul JPMorgan.

Recenta crestere a randamentelor la titlurile de stat pe termen lung reprezinta un alt motiv de ingrijorare, deoarece ar putea sa ii faca pe investitori sa se retraga de pe actiunile ce ofera dividende, care anterior erau considerate un inlocuitor pentru obligatiuni, avand in vedere dobanzile mici.

Sursa foto: Shutterstock