Pentru o institutie de credit care a trecut prin criza financiara fara sa raporteze pierderi, eroarea este stanjenitoare, noteaza Reuters.

Anuntul a lovit atat cotatia actiunilor, cat si reputatia directorul general, Jamie Dimon, si a JPMorgan. Contractele futures pe actiunile bancii au scazut cu 7% dupa inchiderea bursei americane, scrie Mediafax.

"Situatia asta ne face de rusine", a spus Dimon, cerandu-si scuze intr-o conferinta cu analistii organizata inopinat. Oficialul a recunoscut ca pierderile sunt legate de un articol de luna trecuta din Wall Street Journal, referitor la un trader, "supranumit "Balena din Londra" sau "Balena Alba", care a acumulat pozitii financiare foarte mari pe anumite tipuri de investitii. Mai multe fonduri de hedging au pariat impotriva acestuia.

JPMorgan estimeaza ca divizia cu portofoliul afectat de tranzactiile nereusite va raporta o pierdere de 800 de milioane de dolari pentru acest trimestru. Anterior, banca se astepta la un profit de 200 de milioane de dolari de la operatiunile respective.

Citeste si:

"Ne-ar putea costa cu inca un miliard de dolari mai mult. Este riscant si va fi pentru mai multe trimestre", a spus Dimon.

In aprilie, Wall Street Journal relata ca mai multi jucatori afirma ca traderul londonez al JPMorgan, Bruno Iksil, numit "Balena din Londra" a acumulat pozitii masive pe o piata a derivatelor, iar multe fonduri de hedging au decis sa mizeze impotriva acestuia.

Potrivit unor surse din piata citate la acel moment de Bloomberg, pozitiile acumulate de Iksil s-ar fi putut ridica la circa 100 de miliarde de dolari, insa prin tranzactii acesta reusea sa influenteze o piata a derivatelor de circa 10.000 de miliarde de dolari.