Grupul francez Lactalis a ajuns sa detina indirect peste 90% din Albalact (ALBZ) si va putea astfel sa delisteze compania de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa 20 ani in care actiunile producatorului roman de lactate s-au tranzactionat in piata locala.

BSA International a achizitonat in oferta publica 94,8% din titlurile ALBZ, pentru care a platit 324,9 mil. lei (73 mil. euro), iar 2,5% din actiuni mai sunt detinute in prezent de Albalact S.A. Restul titlurilor se afla in continuare in posesia micilor actionari.

BSA International este detinuta de catre BSA, companie franceza care este societatea mama a grupului Lactalis.

Inainte de oferta desfasurata in intervalul 10 august – 14 septembrie, oficialii Lactalis ajunsesera deja la un acord cu actionarii majoritari ai Albalact – Familia Ciurtin si fondul de investitii cipriot RC2. Actionarii mai sus mentionati controlau 70% din Albalact.

Francezii si-au anuntat anterior intentia de a delista compania, iar legea Pietei de Capital le da acum acest drept avand in vedere ca au cumparat peste 90% din titluri in ofera publica.

Citeste si:
Florin Citu promite listarea CEC si Hidroelectrica pe bursa in 2020
Citu promite listarea CEC pe...

Evolutia actiunilor Albalact de la momentul listarii si pana in prezent

Albalact s-a transferat in iunie anul trecut de pe Rasdaq in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti. Compania a fost listata in 1997 si privatizata doi ani mai tarziu, cand familia Ciurtin a preluat pachetul majoritar de actiuni.

Albalact detine 99,01% din actiunile Raraul Campulung Moldovenesc si 100% din societatea de logistica Albalact Logistic SRL, avand peste 1.000 angajati in toate cele trei entitati. Albalact comercializeaza produse proaspete, pasteurizate si UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Raraul, Albalact si Poiana Florilor.

Principalii competitori ai companiei sunt francezii de la Danone si olandezii de la FrieslandCampina.

Citeste si:
Companiile 'fierbinti' pe bursa dupa raportarile financiare
Companiile 'fierbinti' pe...

Actiunile Albalact au inchis sedinta de tranzactionare de joi in crestere cu 0,39%, pana la 0,52 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, producatorul de lactate este evaluat pe bursa la 338,1 mil. lei (76 mil. euro).

Sursa grafic: Tradeville

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Actionarii Holde Agri Invest aproba listarea pe piata AeRO