Pe 8 noiembrie 2016, SUA isi va alege un nou presedinte. Batalia se tine stransa intre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump, acestia fiind la o diferenta de doar 0,1% din voturi, conform ultimelor sondaje efectuate. Cu toate acestea, indiferent care va fi rezultatul alegerilor, dupa incheierea lor, apele se vor linisti pe piata financiara, spun analistii. Avem oare motive de ingrijorare?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de programele de guvernare si de stimulente fiscale lansate de noul presedinte, dupa castigarea alegerilor. Avand in vedere ca, in ultima perioada, cursa a fost stransa intre doi candidati din partide diferite, consecintele economice sunt inca incerte.

Aceasta nesiguranta starneste ingrijorarea investitorilor, fapt care a dus la o usoara destabilizare a pietei bursiere in ultimele luni. Pe masura ce ne apropiem de alegeri, indiferent de ce nationalitate apartinem, nu putem pur si simplu sa stam relaxati, cu mainile in san, gandindu-ne ca, indiferent de rezultat, nu vom fi afectati.

De aceea, noi, cei de la FXORO, am decis sa facem o retrospectiva a ultimelor analize privind impactul economic asupra alegerilor, pentru a vedea cum ne putem proteja mai bine investitiile in contextul alegerilor prezidentiale din SUA.

Sa vedem, asadar, pe rand, ce impact economic ar avea scenariile castigarii alegerilor de catre fiecare candidat.

Scenariul 1: Donald Trump, partidul republican
Cand vine vorba de Trump, majoritatea investitorilor ar spune, la prima vedere, ca sistemul sau de guvernare va avea impact negativ asupra economiei SUA si asupra relatiilor comerciale cu alte tari.

Printre propunerile facute de mogulul imobiliar se numara scaderea impozitului pe profit pentru corporatii si a altor taxe, reducerea numarului de imigranti, limitarea implicarii administratiei in economie si limitarea acordurilor comerciale cu diferite regiuni ale tarii si de pe glob. Scaderile de taxe propuse de Trump ar insemna reducerea bugetului federal cu 4,4 trilioane de dolari!

Desi Trump sustine ca planul sau ar produce o crestere economica de 3,5%, unii economisti nu ar fi de acord.

Cu toate acestea, un lucru este cert: ne putem astepta la surprize din punct de vedere economic si la schimbari semnificative dupa castigarea alegerilor de catre Trump, dat fiind faptul ca un nou partid va veni la putere: republicanii.

Spre deosebire de guvernarea Obama, bazata pe principii democratice, republicanii au o viziune diferita.

Din punct de vedere al tranzactiilor pe bursa, candidatul Trump sustine ca America se afla „intr-un balon speculativ mare, umflat si urat”. Desi este magnat in imobiliare, Trump este si un investitor activ pe bursa americana si un bun cunoscator al metodelor de investitie la bursa.

El crede ca piata de actiuni s-ar putea prabusi chiar si la o mica ridicare de dobanda din partea bancilor americane. In ultimele dezbateri cu contracandidata sa, Hillary Clinton,Trump a criticat strategiile de refacere a economiei post-criza in mandatul actualului presedinte democrat, Barack Obama, sustinand ca unul din cei mai importanti piloni ai cresterii economice s-a bazat pe Rezerva Federala Americana, o institutie controlata politic.

De aceea, Trump considera ca nivelul somajului a stagnat, in loc sa scada, iar aprecierea cotatiilor bursiere se datoreaza dobanzilor mentinute de banca centrala si nu situatiei reale din economie. Aici crede Trump ca va fi o problema: cu fiecare crestere a dobanzilor, bursa are sanse sa se prabuseasca.

Asadar, avand in vedere argumentele aduse pana acum, putem spune ca Trump va incerca sa protejeze bursa, el la randul sau fiind un avid investitor, precum si investitiile in bunuri imobiliare si metale pretioase, acestea reprezentand o componenta semnificativa a averii sale.

Cu toate acestea, alegerile sunt mai putin despre politica si mai mult despre schimbarile care vor fi dupa alegeri. Fie ca ne place sau nu, fie ca in bine sau rau, Trump reprezinta schimbarea.

Scenariul 2: Hillary Clinton, partidul democrat
Din punct de vedere economic, majoritatea investitorilor o sustin pe democrata Hillary Clinton pentru a ocupa scaunul prezidential.

In ultimele aproximativ 90 de zile, indicele bursier S&P 500, unul din cei mai importanti indici de pe pietele financiare, a crescut cu mai mult de 4%. Aceasta este o crestere foarte mica, avand in vedere ca, atunci cand un candidat castiga un procentaj de peste 80% din voturile Colegiilor Electorale, indicele arata o crestere de 8,4%. Insa, anul acesta nu a fost cazul, ambii candidati care conduc alegerile avand un procentaj in jurul cifrei de 41%, foarte strans.

Se spune ca indicele S&P 500 a prezis, de-a lungul timpului, rezultatele electorale.

Economistii americani sustin ca varianta cea mai buna, pentru a asigura o stabilitate economica si mai putine surprize, este castigarea alegerilor de catre Hillary Clinton.

In ciuda acestui fapt, multi americani in continuare vor sa voteze cu Trump, indiferent daca acestia fac parte dintr-un grup de investitori sau nu. De ce? Dintr-un simplu motiv: vor o schimbare, vor un nou sistem de guvernare, vor o politica diferita de cea creata de Barack Obama, care, desi a creat mai multe locuri de munca, a scazut venitul mediu per american.

Ce reprezinta un castig al lui Clinton, in acest context? Probabil, mentinerea situatiei actuale.

Cum ne gestionam investitiile?
Conform teoriei ciclului electoral, dezvoltata de Yale Hirsch, cea mai buna perioada pentru pietele economice, fie ca e vorba de valuta, metale pretioase sau investitii la bursa, este al treilea an al mandatului unui presedinte. Perioada cea mai putin favorabila pentru investitii este anul 4 al mandatului final si anul 1 al noului mandat, ceea ce coincide cu perioada prin care trecem acum.

Avand in vedere importanta companiilor americane prezente pe bursa internationala, trebuie sa fim foarte precauti cu investitiile noastre straine, in urmatoarea perioada.

Trebuie sa fim atenti in special la domenii precum sanatate, produse farmaceutice, energie si aparare, prezente deseori in portofoliile investitorilor la bursa internationali. Acestea sunt domeniile care pot suferi cele mai mari schimbari, indiferent care este candidatul care va castiga alegerile din noiembrie.

Indiferent de caz, trimestrul al patrulea al anului 2016 si primul trimestru din 2017 trebuie sa fie perioada in care sa ramanem cat se poate de prudenti in privinta tranzactiilor pe care le facem. Nu trebuie sa ne asteptam la scenarii negative exagerate, insa avem nevoie de un partener de incredere care sa ne garanteze o siguranta pentru investitiile noastre pe piata financiara internationala.

FXORO este o companie de brokeraj autorizata si reglementata de Comisia de Valori Mobiliare din Cipru care ofera servicii financiare investitorilor romani in cele mai bune conditii de tranzactionare din piata locala si internationala.

Intr-o piata competitiva, indiferent de candidatul american care castiga alegerile prezidentiale, FXORO se va asigura de protectia investitiilor tuturor clientilor sai, punandu-le la dispozitie o gama larga de instrumente financiare, de la marfuri la indici bursieri si de actiuni, precum si acces integral la cea mai buna platforma de tranzactionare si investitii de la ora actuala: MetaTrader 4.

Avand in vedere instabilitatea unei piete financiare post-criza si, mai ales, faptul ca nu putem prezice viitorul economic global, indiferent de rezultatul alegerilor electorale americane, trebuie sa te asiguri ca marja ta de investitii este in siguranta si sa iti iei toate masurile de precautie pentru a preveni o balanta negativa. Avand alaturi un partener de incredere, poti sa descoperi beneficiile tranzactionarii la bursa, chiar si intr-o perioada de risc.

Tu cum iti vei proteja investitiile in contextul alegerilor electorale americane?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri