13 Decembrie 2016

Petrom castiga peste 3% pe bursa dupa ce titeiul a facut noi maxime



Preturile petrolului au urcat luni pana la nivelurile maxime din iulie 2015, dupa ce Arabia Saudita a sugerat ca ar putea reduce productia mai mult decat s-a angajat prin acordul cu statele membre ale Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si cu alti mari producatori, precum Rusia, in scopul reducerii ofertei si cresterii preturilor. In acest context, actiunile Petrom (SNP) au crescut spectaculos pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inregistrand un plus de 3,1%.

Cu putin timp inainte inchiderii sedintei de luni, Petrom era cea mai tranzactionata actiune din piata romaneasca, avand un rulaj de 11,8 mil. lei. Per ansamblu, principalii indici ai BVB cresteau cu 0,7 – 0,8%.

Cotatiile futures ale petrolului au urcat luni cu 5,8% la New York si cu 6,6% la Londra.

OPEC a convenit reducerea productiei de petrol cu 1,2 milioane de barili pe zi, in timp ce statele din afara organizatiei vor restrange la randul lor livrarile cu alte 600.000 de barili pe zi.

Ministrul saudit al petrolului, Khalid Al-Falih, a declarat sambata ca Arbia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, va "reduce substantial" pana sub tinta fixata in cadrul acordului.

OPEC a ajuns la un acord cu 11 state nemembre ale cartelului petrolier, inclusiv Rusia si Mexicul, care au acceptat sa reduca la randul lor productia.



Citeste si