Conducerea Oil Terminal Constanta, operatorul terminalului petrolier la Marea Neagra controlat de stat, propune spre aprobare in adunarea generala a actionarilor, in sedinta din 26 aprilie, acordarea de dividende actionarilor in valoare de 14,22 milioane lei, reprezentand 84% din profitulnet obtinut anul trecut, de 17 milioane lei, potrivit unui raport transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Dividendul in valoare de 0.0244 lei/actiune reprezinta echivalentul unui randament de 13%, avand in vedere cotatiile titlurilor OIL de vineri.

Datele din convocatorul AGA, care indica un profit net de 17 milioane lei pentru 2016, sunt diferite din cele publicate in 15 februarie, din rezultatele preliminare, care aratau un profit brut de 19,5 milioane lei si un profit net de 15,44 milioane lei pentru 2016, conform News.ro.

Daca se raporteaza valoarea propusa pentru dividende, de 14,22 milioane lei, la profitul net anuntat in februarie, raportul este de 92%, respectand cerinta Guvernului.

In 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat si regiile autonome sunt obligate sa transfere la bugetul de stat cel putin 90% din profitul net realizat anul trecut.

Banii ar trebui, insa, sa ajunga la Fondul Suverna de Investitii pe care Guvernul intentioneaza sa il infiinteze in urmatoarele luni.

Citeste si:
In lipsa ofertelor publice, profitul bursei s-a prabusit
In lipsa ofertelor publice,...

Masura are ca efect, pe de o parte, reducerea incasarilor la bugetul de stat, prin transferul dividendelor, care pana acum alimentau bugetul, catre noul fond, si pe de alta parte scoaterea unor cheltuieli din buget.

Compania Oil Terminal Constanta este controlata de Ministerul Energiei, care detine 59,62% din actiuni si are aproape 1.000 de angajati.

Oil Terminal a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 160,5 milioane lei, in urcare cu 16% fata de anul anterior.

Societatea Oil Terminal, care opereaza cel mai mare terminal petorlier al Romaniei la Marea Neagra, este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 103,1 milioane lei (22,7 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 0,1770 lei/actiune.

Citeste si:
Dupa 6 luni de crestere, brokerii cred ca bursa va pierde din viteza
Dupa 6 luni de crestere,...

Sursa foto: iurii / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Marile companii de pe bursa bifeaza inca un semestru de cresteri