Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, Jes Staley, seful bancii britanice Barclays, avertizeaza ca pietele financiare ii amintesc intr-o anumita masura de perioada traita inainte de prabusirea burselor din 2008.

“Ma simt putin ca in 2006. Sunt multe motive pentru a fi optimist: economia globala merge foarte bine, cu o crestere estimata la aproximativ 4%, iar ratele somajului din Marea Britanie si SUA sunt aproape de minime record”, a declarat Staley, citat de Marketwatch.

Acesta subliniaza insa ca totul are loc in conditii de politici monetare “incredibil de acomodante”, cu rate de dobanda specifice mai degraba unei perioade de recesiune.

Daca dobanzile se vor misca in sens opus prea rapid, iar volatilitatea revine, lucrurile ar putea sa devina “interesante” pe piete in urmatorii doi ani, spune CEO-ul Barclays. Jes Staley avertizeaza ca este ingrijorator faptul ca investitorii mizeaza in continuare pe o reducere a voltatilitatii, desi aceasta este la minimul istoric. Nu in ultimul rand, acesta remarca faptul ca valoarea activelor se afla “la maxime istorice, iar fiecare industrie majora din lume a crescut anul trecut cu cel putin 20%”.

Staley nu este singurul specialist prezent la Davos care a tras semnale de alarma, si alti economisti avertizand ca totul arata putin prea bine pe pietele financiare in prezent. De notat insa ca economistii de la Davos nu sunt tocmai recunoscuti pentru predictiile foarte exacte, in ultimii ani acestia nereusind sa anticipeze Brexit-ul sau alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA.

Sursa foto: World Economic Forum / Manuel Lopez

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri