Marii brokerii internationali care tranzactioneaza atat direct cat si indirect pe piata romaneasca interbancara, cat si pe Bursa de Valori Bucuresti, nu promoveaza in mod activ investitiile in Romania din cauza lipsei de lichiditate si a faptului ca in lipsa posibilitatii de a face tranzactii OTC pe plan local, acestia nu isi pot construi un portofoliu de actiuni pe baza caruia sa poata tranzactiona cu clientii.

"Din pacate niciun broker-dealer de talie internationala care tranzactioneaza activ pe piata romaneasca, mai ales pe cea interbancara, nu promoveaza activ Romania in randul clientilor. Acestia fac tranzactii sporadice, insa daca un client nu vine sa le ceara punctual o anumita actiune romaneasca, brokerul nu se va duce din propria initiativa sa le vorbeasca despre Romania. De ce? Pentru ca in lipsa OTC brokerii nu au un portofoliu construit deja pe Romania cu care sa poata tranzactiona cu investitorii. De ce? Pentru ca daca ar avea un portofoliu, singurul mod in care ar putea sa ofere actiunile clientilor ar fi decat prin bursa, ceea ce pentru ei este foarte scump", a declarat in cadrul conferintei The New Market Cristian Agalopol, director executiv piete de capital Citi Romania si Bulgaria.

Tranzactiile OTC (Over-the-Counter) sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central, in afara sistemului de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti.

Fostul CEO al BVB, Ludwik Sobolewski, a fost un opozant al acestor tranzactii, considerand ca promovarea lor in Romania ar 'sifona' o parte din lichiditatea inregistrata in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti.

"Problema este ca daca un client Citigroup vine si spune ca vrea sa cumpere, de exemplu, Banca Transilvania de 30 mil. euro, i se va spune ca se pot cumpara astazi actiuni de 2 mil. euro, iar restul peste 15 zile. Peste 15 zile insa, clientului i se schimba strategia de investitii", a mai adaugat Agalopol.

Oficialul Citi a remarcat insa ca piata de capital romaneasca a facut totusi un important pas inainte dupa aprobarea legii privind imprumuturile de actiuni, care ar trebui sa deblocheze o parte din actiunile investitorilor institutionali straini cu strategii 'buy and hold'.

A noua editie a conferintei The New Market este organizata de wall-street.ro cu sprijinul Electrica, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri