Bogdan Dragoi, SIF1: Companiile romanesti sunt 'aur', dar nu vorbesc cu investitorii

Cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti sunt subevaluate si au indicatori de performanta superiori celor din regiune, insa acestea pierd din atractivitate din cauza faptului ca managerii rareori poarta discutii cu actionarii si potentialii investitori, considera Bogdan Dragoi, presedintele si directorul general SIF-Banat Crisana.

"Daca de exemplu comparam companiile romanesti 'blue-chip' din energie cu societatile similare din Europa Centrala si de Est, vom constata ca firmele romanesti sunt 'aur', doar ca investitorii nu se inghesuie. Una dintre probleme este la nivel de comunicare: noi la SIF1 ne intalnim lunar cu investitorii, insa eu nu am auzit ca marile companii romanesti sa aiba un calendar lunar pe baza caruia reprezentantii acestora sa vina sa discute cu investitorii", a subliniat Bogdan Dragoi, in cadrul conferintei The New Market, organizata de wall-street.ro.

Seful SIF Banat-Crisana s-a remarcat anterior prin declaratii publice atunci cand actionarii societatii au avut reactii negative in piata, asa cum a fost cazul in 2016, cand titlurile SIF1 au cazut pe bursa ca urmare a propunerii de inlocuire a dividendelor cu un program de rascumparare.

"Ma uitam la Romgaz acum un an cand compania anuntase un profit foarte bun si pe bursa actiunile scadeau. Nimeni nu a iesit sa sustina in vreun fel societatea; vorbim aici de reprezentare, managerul ar trebui sa aiba in descrierea job-ului acest lucru", a declarat Dragoi.

Piata de capital este ca un mall. Cand construiesti un mall iti aduci ancorele, Carrefour, Zara, etc. In cazul bursei ancorele sunt Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica. Problema este insa ca mall-ul nu face bani cu ancorele, ci cu toate celelalte magazine, care in piata noastra cam lipsesc
- Bogdan Dragoi

Citeste si:
SIF Banat-Crișana face istorie: primul SIF cu adevărat capitalist
SIF Banat-Crișana face...

In privinta listarii companiilor de stat pe Bursa de Valori Bucuresti, Bogdan Dragoi, fost ministru al Finantelor, spune ca Guvernele anterioare "de bine de rau au venit cu ce au putut in piata", criticand totodata fondurile de investitii care se feresc sa promoveze IPO-uri la companiile pe care le au in portofoliu.

"Rolul Guvernului este limitat; poate ca nu a venit cu toate companiile din portofoliu pe bursa, dar pana la urma tot au fost listari. In schimb nu am auzit de fonduri straine prezente local care sa stimuleze vreo companie sa vina pe bursa.

A noua editie a conferintei The New Market este organizata de wall-street.ro cu sprijinul Electrica, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

Citeste si:
Bursa lansează o platformă de date în timp real pentru investitori
Bursa lansează o platformă de...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri