Actiunile Biofarm (BIO), unul dintre cei mai mari 10 producatori de medicamente din Romania, au crescut pe bursa cu un spectaculos 30% in ultimele doua saptamani, reaprinzand discutiile despre vanzarea companiei catre un investitor strategic. Costel Ceocea, seful SIF Moldova (SIF2), spune ca nu ar exclude o vanzare a Biofarm, dar in momentul de fata SIF-urile nu au o strategie comuna cu privire la un deal cu actiunile producatorului de medicamente.

Biofarm este controlata de SIF-uri, pe lista actionarilor aflandu-se SIF Muntenia, cu o detinere de 50,9%, SIF Banat-Crisana, cu 23,2%, si SIF Moldova, cu un pachet de 13,6%.

Cu doua saptamani in urma, actiunile Biofarm si-au inceput seria de cresteri, pe fondul unor rulaje de asemenea in urcare fata de media obisnuita a companiei. Biofarm a ajuns astfel sa inregistreze o crestere maxima cumulata de 30%, insa in sedinta de ieri titlurile companiei au suferit o corectie de 6,2%, crestere totala temperandu-se astfel la 21,5%.

Pe Bursa de Valori Bucuresti a fost anuntata saptamana aceasta si achizitia unui pachet de actiuni Biofarm in valoare de 32.000 lei de catre Lucian Popa, manager de portofoliu in cadrul SIF Banat-Crisana. Tranzactia a fost insa raportata cu o luna intarziere, Popa achizitionand actiunile Biofarm in data de 15 mai.

Biofarm este unul dintre putinii producatori importanti de medicamente din Romania care nu sunt controlati de catre un investitor strategic, SIF-urile marindu-si semnificativ detinerile in cadrul companiei in anul 2013. La acel moment, Biofarm era evaluata pe Bursa de Valori Bucuresti la 322 mil. lei (72,5 mil. euro), iar in prezent compania are o capitalizare de 391 mil. lei (83,9 mil. euro), reprezentand o crestere de 21% in lei.

"Nu excludem o vanzare si suntem foarte atenti la interesul si evolutiile din piata ale Biofarm, dar in momentul de fata nu avem o strategie comuna cu celelalte SIF-uri cu privire la acest pachet de actiuni", mentioneaza Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

Biofarm si-a marit profitul cu 30% in primul trimestru din acest an, la 11,8 mil. lei, in vreme ce vanzarile au urcat cu 15%, la 43,4 mil. lei. Anul trecut, compania a inregistrat un castig net de 36 mil. lei (+24% y/y), din aceasta suma actionarii urmand sa primeasca un dividend brut de 0,019 lei/actiune (randament 4,8% la preturile actuale).

Titlurile Biofarm au crescut cu 33% anul acesta, intrand astfel in randul primelor cinci actiuni cu cea mai buna evolutie de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri